Foto: AFP / Taner Kılıç’ın tutuklanması sivil toplum kuruluşları tarafından tepkiyle karşılanmıştı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2017 yılında ‘FETÖ’ üyeliği iddiasıyla tutuklanan Af Örgütü Onursal Başkanı Taner Kılıç’ın yaptığı hak ihlali başvurusunda Kılıç’ın özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Türkiye’deki savcıların sunduğu delillerin de tutuklama için yeterli olmadığı görüşünü dile getirerek, Kılıç’a 8 bin 500 euro maddi, 16 bin euro manevi ve 10 bin euro mahkeme giderleri olmak üzere 24 bin 500 euro ödemesine karar verdi.
2017 yılının aralık ayında hala tutuklu bulunduğu İzmir’den başvuru yapan Kılıç “FETÖ/PDY” üyesi olma suçlamasıyla Haziran 2017’de gözaltına alınmış ve 14,5 ay hapiste kaldıktan sonra Ağustos 2018’de tahliye edilmişti.
‘HAYATI BOYUNCA İNSAN HAKLARINI SAVUNMIŞ BİR AVUKATIN KEYFİ OLARAK TUTUKLANDIĞI KANITLANDI’
AİHM’in kararı sonrası Af Örgütü’nden açıklama geldi. Kararı değerlendiren Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks “Uzun zamandır beklenen bu karar, başından beri bildiğimiz gerçeği doğrulamış oldu; o da hayatı boyunca insan haklarını savunmuş olan Taner Kılıç’ın uydurma suçlamalarla yüksek güvenlikli bir cezaevinde tutularak özgürlüğünden keyfi olarak yoksun bırakılmış olmasıdır” dedi.
‘TANER KILIÇ YENİDEN CEZAEVİNE GİREBİLİR’
“Dava boyunca Kılıç’a yöneltilen her bir suçlamanın temelsizliği kapsamlı bir biçimde gösterildiği halde mahkeme Kılıç’ı suçlu buldu. Bu nedenle Taner Kılıç, siyasi güdümlü hapis cezasının kalanı için tekrar cezaevine girebilir” ifadelerini kullanan Nils Muižnieks şöyle devam etti: “AİHM bu sabah, Türkiye yetkililerinin, Taner’in tutuklu yargılanmasını haklı göstermek için ‘suç işlediğine dair makul şüphe’den yoksun olduğunu ve o tarihten beri Kılıç’ın mahkumiyetini gerekçelendirecek hiçbir kanıtın sunulmadığını bir kez daha doğruladı.”
YARGITAY’A ÇAĞRI: KILIÇ HAKKINDAKİ MAHKUMİYET KARARI BOZULMALI
“Bugünkü karar, Yargıtay’a Taner’in insan haklarının daha fazla ihlal edilmemesini sağlamak için son derece net ve etkili bir çerçeve sunuyor” diyen Nils Muižnieks sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir insan hakları savunucusunu susturmayı amaçlayan bu siyasi güdümlü girişim, Türkiye yetkililerinin hak ve özgürlükler ve onları savunan insanlar üzerindeki daha geniş çaplı baskılarının bir parçasıdır. Taner hakkındaki mahkumiyet kararı bozulmalıdır.”
Uluslararası Af Örgütü’nün geçmişteki Yönetim Kurulu Başkanı ve hâlâ Onursal Başkanı olan mülteci hakları avukatı Taner Kılıç, ‘terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla mahkum edilmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***