Amerikan Doları bütün para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Doların euro, sterlin ve yen gibi önde gelen para birimlerine mukabil değerini gösteren Dolar Endeksi (DXY) 104’ü geçti. Endeks birkaç ay evvel 95 civarındaydı. Euro/dolar paritesi ise, 1,05 üzerinde tutunamazsa 1,03’ün altına sarkacak.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başta doğalgaz ve petrol temini olmak üzere enerji maliyetlerini artırması Euro Bölgesi’nin derinden sarsıyor.
Ukrayna’ya destek vermekle, Rus petrolü ithal etmek arasında sıkışıp kalan Avrupa Birliği’nde resesyonun (ekonomik durgunluk) ayak sesleri duyuluyor. Dolar güçlenirken, euronun temsil ettiği ekonomiler kan kaybediyor.
DOLAR İKİ AYDIR CETVELLE ÇİZİLMİŞ GİBİ YERİNDE SAYIYOR
Doların bütün para birimleri ile rekabette rekor üstüne rekor kırması, Türk Lirası’nı da etkileyecek. 2002 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmanan dolar, Türk Lirası karşısında kritik bir eşikte. İki aydır 14,65-14,85 aralığında salınıyordu.
Geçen hafta Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) dolar vanasını biraz daha kısması ve politika faizini 22 yıl aradan sonra ilk defa tek celsede 50 baz puan birden artırarak yüzde 0,75-yüzde 1 aralığına yükseltmesi üzerine dolar, 15 TL’ye doğru hamle yapmıştı.
Türkiye saati ile 14.00’te 15,02 TL’ye kadar yükselen dolar için ilk hedef 15,05 zirvesi olacak. Akabinde 15,22 TL’ye kadar hızlı bir tırmanış. 15 TL duvarı yıkılırken, hükûmet bir sonraki duvarı inşâ etmeye başladı bile.
Euro ise, euro/dolar paritesinin etkisi ile 15,80 TL civarında daha yavaş hareket ediyor.
Serbest Görüş:
dDöviz krizi: Ödünç dolar versene!
dDoların patronu yıktı geçti
dMerkez Bankası’ndan bankalara döviz muhtırası
20 Aralık 2021 tarihinde doların 18,50 TL’nin eşiğine kadar yükseldiği günlerde bir anda kur korumalı mevduat (KKM) hesabı düğmesine basmaya karar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçime kadar doları olabildiğince aşağıda tutmak istediği sır değil.
Erdoğan, “Dolarda 15 duvarı yıkılmasın” diye araba ile taşlı yola girmeyi göze aldı. Erdoğan’ın 2021 yılı kasım ayında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile el sıkışmasında da geçen hafta Suudi Arabistan’ın kapısını çalmasının da yegane sebebi petro-dolar bulmak.
DOLARI TUTMAK İÇİN YENİ YASAKLAR AN MESELESİ
Dışarıda dolar diplomasisi için mekik dokuyan Erdoğan evin içinde de her hafta yeni bir döviz yasağı kararına imza atıyor. En son bankaların foreks ekranları vasıtasıyla döviz, altın ve gümüş satması yasaklanmıştı.
Menkul kıymet ödemelerinin TL ile yapılması, ihracat gelirlerinin yüzde 40’ının (Bir ay önce yüzde 25 idi) anında Merkez Bankası’na satılması, TL krediler için yüzde 10 munzam karşılık ayırma şartı ve döviz hesapları için Merkez Bankası’na daha fazla para aktarma mecburiyeti getirilmesi dolar talebini kısmak için müracaat edilen zecri (polisiye) tedbirlerden sadece birkaçı.
Dolar/TL günlük ya da haftalık kapanışta 15,05 üzerinde kaldığında yeni bir kanal açılacak. O kanalda 15,45 duvarı şimdiden inşâ ediliyor. Zira 15,45 geçildiğinde 16,50-16,65 seviyesine kadar hızlı bir ralli dönemi başlayabilir.
Yeni dolar rallisini 15,50’in altında başlamadan bitirip, doları 15,85-15,05 yörüngesine yerleştirmek için Hazine’nin nöbetçi döviz bürosu elemanları Bizim Çocuklar yedi gün 24 saat mesaide. Bu uğurda emanet (swap/döviz-TL takası) dövizler sobada yakar gibi bozdurulacak.
İŞLER ÇIĞIRINDAN ÇIKABİLİR, BU DEFA TUTMAYABİLİR
Arka kapı satışlarını bizzat sevk ve idare eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Varlık Barışı” diye yazılan ve kara para aklama makinesine dönüşen mekanizmaya ve Covid-19 salgını geri kaldığı için yaz aylarında patlama yapması beklenen turizm gelirlerine güveniyor.
Hem piyasalarda hem de siyasî arenada dengeler değişirken, hükûmetin arka kapıdan döviz satışı ile doları 15 TL altında tutma gayreti bu defa duvarı muhafaza etmeye kâfi gelmeyebilir.
Resmî enflasyon yüzde 80’e doğru koşar adım ilerlerken, doları aylardır cetvelle çizilmiş gibi sabit bir aralıkta tutma gayreti kur şokunun şiddetini artırmaktan başka bir netice vermeyecek
Sürreel kararların bedeli er ya da geç ödenecek. Kur tamamen kontrolden çıkarsa 800 milyar TL yüksekliğindeki KKM kalesi yerle bir olabilir.
Hükûmet döviz talebini bir nebze kısan ve tansiyonu geçici de olsa düşüren o kaleyi muhafaza etmek için bütün imkânlar seferber edilecektir.
Çare tükenirse, döviz işlemlerine tahdit bile konulabilir. KKM haricindeki döviz mevduatı belli bir kur üzerinden TL’ye çevrilebilir. Döviz işlemlerinden alınan Kambiyo Vergisi artırılabilir. Vesaire, vesaire…
En kötüsüne hazırlıklı olmakta fayda var.
—————————————
İletişim için:
https://www.youtube.com/turhanbozkurt
Twitter: @turhanbozkurTV
https://www.facebook.com/TurhanBozkurt/
[email protected]
Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***