Ukrayna’nın Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’nin Rus oligarklar için güvenli liman haline gelme ihtimalinden memnun olmadıklarını belirterek, “Rusya’da çalışan Türk şirketleri Ukrayna’da iş yapamayacak” dedi.
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’nin Moskova’ya yönelik yaptırımlara katılmasını istediklerini ve Rusya ile işbirliğini kısıtlamasını istediklerini söyledi. Bu talepleri Ukraynalı yetkililerin her seviyede dile getirdiğini vurgulayan Bodnar, “Ancak bu egemen bir ülke olarak Türkiye’nin kendisinin vereceği bir karar ve biz saygı duyacağız” dedi.
T24’e yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinde üstlendiği kolaylaştırıcı rolden duydukları memnuniyeti dile getiren Bodnar, “Türkiye’nin mevcut krizdeki konumu nedeniyle bölgeye barışı herhangi bir ülkeden daha hızlı getirebileceği” değerlendirmesini yaptı.
‘RUSYA’YLA YAPILAN İŞ BİRLİĞİ ONLARA SAVAŞI DEVAM ETTİRME İMKÂNI VERİYOR’
Türkiye’nin yaptırımlara katılmamasından ve Rus oligarklar için güvenli liman haline getirilmesi olasılığından memnun olmadıklarını söyleyen Büyükelçi Bodnar, “Türkiye’nin Rus oligarklar için güvenli liman haline gelme ihtimalinden memnun değiliz. Tüm müttefiklerimize söylüyoruz; Rusya’yla yapılan iş birliği onlara savaşı devam ettirme imkânı veriyor” dedi.
Vasyl Bodnar, “Batılı ülkeler enerji için Rusya’ya, Ukrayna’ya savunma için verdiklerinden daha fazla para verdiklerini kabul ediyor” aktarımında bulundu.
RUSYA’DA FAALİYET GÖSTEREN ŞİRKETLERE KAPILAR KAPALI
Bodnar, yakında savaşta tahrip olan Ukrayna’yı tekrar inşa etme fırsatı bulacaklarını ve Türk şirketlerin bu süreçte rol oynayabileceğini ifade etti, ancak Rusya’da faaliyet gösteren şirketlere bu kapının kapanacağını vurguladı.
‘SADECE KÂĞIT ÜZERİNDE GARANTİLER İSTEMİYORUZ’
Ukrayna, barış anlaşması kapsamında aralarında Türkiye de bulunan 8 ülkenin garantör rolünü üstlenmesini ve gelecekteki potansiyel saldırılar karşısında Ukrayna’yı koruma sözü vermelerini istemişti. Bodnar, “Davet edilen tüm ülkeler katılmaya hazır olduklarına dair bir şeyler söyledi. Türkiye prensipte garantör ülke olmayı kabul etti. Şimdi bu garantörlüğün kapsamı konusunda temaslar yapılıyor ve hangi devletin ne yapabileceği konuşuluyor. Ancak biz sadece kâğıt üzerinde garantiler istemiyoruz” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***