Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) Mülteci İşleri Dairesi başkanı Şeyhmous Ahmed, El Yarubiyah kapısının (Tel Kojer) kapalı olmasının Kuzey ve Doğu Suriye’deki yüz binlerce yerinden edilmiş kişi için insani durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
El-Yarubiyah Kapısı (Tel Kojer) iki yıldır kapalı ve bu durum, yetkililerin defalarca dile getirdiği gibi Özerk Yönetim bölgelerinde yerinden edilenlere insani yardımı engelliyor.
Suriye-Irak sınırında bulunan Tel Kojer kapısı, 2020’nin başlarında Moskova ve Pekin’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto etmesinin ardından kapatıldı.
Özerk Yönetim’den Mülteci İşleri Dairesi başkanı Şeyhmous Ahmed, “Yerinden edilmiş yüz binlerce insanın insani durumunu görmezden geliniyor. Sınırın kapatılması onlar için insani felaketin yükünü artırıyor” dedi.
Ahmed’e göre, Kuzey ve Doğu Suriye’de Suriye bölgelerinden yüz binlerce yerinden edilmiş insanı barındıran düzinelerce kamp var. Bu insanlar sınır geçişinin kapatılması kararından doğrudan ve olumsuz biçimde etkileniyor.
Ahmed North Press’e verdiği demeçte, “Siyasi kararları insani yardıma müdahaleden korumak ten ve savaştan etkilenenlere yardım sağlamanın yollarını açmak daha iyi olurdu, ancak Yarubiyah kapısının kapatılmasından sonra olanlar bunun tam tersini kanıtladı” dedi.
Ahmed’e göre, Özerk Yönetim, Suriye sorunuyla ilgili ülkelere, Güvenlik Konseyi’ne ve Birleşmiş Milletler’e sınırın yeniden açılması gerektiği konusunda çağrıda bulunmaktan çekinmiyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’yi ziyaret eden yabancı delegasyonların çoğu, Al-Yarubiyah kapısının kapatılmasının insani mesele ve yerinden edilmişler meselesi üzerindeki etkilerinin farkında olduğunu söyledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***