HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2012’den bugüne kadar 3 milyon konutu dönüştürdüklerini söyledi. Aynı Murat Kurum, daha bir yıl önce Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte, 2012’den bu yana Türkiye’de 1,5 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını anlatmıştı.
Bakan’ın her iki açıklamasının da doğru olduğunu kabul edersek, 2021’e kadar geçen 9 yılda 1,5 milyon konut dönüştüren iktidar, sadece 1 yılda 1,5 milyon konutu yenilemiş olmalı! Bu arada rejimin yıllık ‘dönüşüm’ hedefi 300 bin konuttu. Murat Kurum, rakamları manipüle ederek kamuoyunu yanıltıyor olabilir mi?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kartal Orhantepe Mahallesi’nde Büyük Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni’nde konuştu. Kentsel dönüşüm çalışmalarına değinen Kurum, “Bugüne kadar 3 milyon konutumuzu dönüştürdük. Böylelikle 12 milyon vatandaşımızın hayatını güvence altına aldık. Şu anda ülkemizin dört bir yanındaki şantiyelerde 120 milyar lira yatırım bedeliyle, 350 bin kentsel dönüşüm ve sosyal konutumuzu hızla dönüştürüyoruz.” dedi.
İSTANBUL’UN DEPREMDEN DAHA ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ YOK
Bakan Murat Kurum’a göre İstanbul’un depremden ve kentsel dönüşümden daha öncelikli bir gündemi yok. Kurum, “Ne yazık ki ülke topraklarımızın yüzde 66’sı deprem riski altında ve nüfusumuzun yüzde 71’i bu alanlarda yaşıyor. Sadece 100 yılda 80 bin kardeşimizi depremler nedeniyle kaybettik. Hedefimiz 2035 yılına kadar Türkiye’nin deprem riski olan bölgelerinde kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir binamızı bırakmamaktır.” ifadelerini kullandı.
RAKAM 1 YILDA NASIL İKİ KATINA ÇIKTI?
Kentsel dönüşüm konusunda iktidarın açıklamaları çelişkilerle dolu. Henüz daha ne kadar konutun dönüştürüldüğü bile belli değil.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2 Şubat 2019’da şu rakamları vermişti: “Kentsel Dönüşüm Seferberliği kapsamında bugüne kadar 590 bin konutun dönüşümünü sağladık. Hedefimiz, 5 yılda 1,5 milyon konutu dönüştürmek.”
Murat Kurum, 17 Eylül 2020’de ise şunları söyledi: “Türkiye’de riskli gördüğümüz, dönüşmesi gereken 6,7 milyon konut var. Yaklaşık 1,5-2 milyonu İstanbul’da. 2012’den bugüne kadar 1 milyon 410 bin konutun dönüşümünü sağladık, bu ciddi bir rakam.”
2 Mart 2021’de ise ‘2012’den bu yana Türkiye’de 1,5 milyon konutun dönüşümünün sağlandığını’ söyledi. Murat Kurum, bugün ise 3 milyon konutun dönüştürüldüğünü iddia ediyor.
YILDA ORTALAMA 85 BİN KONUTTAN, 1,5 MİLYON KONUTA!
İktidar temsilcilerini açıkladığı rakamlara göre ilk 7 yılda ortalama 84 bin 285 konut dönüştürülmüş. Resmi verilere göre Türkiye’de dönüştürülmesi gereken konut sayısı yaklaşık 7 milyon. Dolayısıyla 85 bin rakamı devede kulak bile değil. Bu nedenle 2020 yılından itibaren iktidar yılda 300 bin konutu dönüştürme hedefi koydu.
Ancak rakamlar doğruysa(!) konulan hedef 5’e katlanmış!
Zira Murat Kurum, daha bir yıl önce Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte toplam 1,5 milyon konutun dönüştürüldüğünü söylemişti. Bugün ise 3 milyon rakamını veriyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları başladıktan sonraki 7 yılda ortalama 85 bin civarı konut dönüştürülürken, 2021’den 2022’ye kadar sadece 1 yılda 1,5 milyon konut yenilenmiş!
Böyle bir şey mümkün mü?
Murat Kurum, 2035’e kadar kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlamayı planladıklarını açıklamıştı. Ancak rakamlar bu hızla artırılmaya devam ederse, ‘yenileme’ çalışmalarının 4 yıla bitirilmesi sürpriz olmayacak…
En azından kağıt üzerinde…!!!
İstanbul’da kaç bina ‘acilen’ yıkılmalı?
Murat Kurum, son açıklamasında İstanbul’un depremden daha öncelikli bir gündemi olmadığını söylüyor. Ancak iktidarın İstanbul’un depreme hazırlanması konusunda ciddi hiç bir çalışması yok. Kurum, 25 Şubat 2020’de ‘İstanbul’da acil olarak yıkılması gereken bina sayısını 7 bin 615 olarak açıklamıştı.
Halbuki, 17 Mart 2019’da yaptığı açıklamada dönüştürülmesi gereken yaklaşık 7 milyon konuttan 1,5 milyonunun acil ve öncelikli olduğunu anlatmıştı. Kurum’un ‘acil yıkılması’ gerektiğini söylediği 1,5 milyon konutun en az yüzde 10’u İstanbul’da. Bu ise 150 bin konut anlamına geliyor. Kurum’un 7 bin 615 rakamını nasıl bulduğu bilinmiyor!
İstanbul’daki yapı stoğu yaklaşık 2 milyon. Uzmanlara göre ise bunların 700 bini acilen yıkılmalı!
Bütün bu rakamlar şunu gösteriyor aslında; Türkiye’nin en önemli sorunu olması gereken ‘depreme hazırlık’ konusunda AKP iktidarının hiç bir ciddi çalışması yok. Türkiye genelinde ya da İstanbul özelinde daha kaç binanın ‘riskli ve acilen yıkılması gerektiği’ konusunda bir çalışma bile yapılmamış.
Hükümetin bakanının bile bir yıl önceki rakamıyla, bir yıl sonra açıkladığı rakam arasında uçurum var.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***