Muhalefet ‘seçim güvenliği’ni AYM’ye taşıyor!


AKP ve MHP’nin uzun süre üzerinde çalıştığı seçim kanunu, oylanarak yasalaştı.

Milli Gazete’den Bünyamin Güler’in haberine göre, ancak muhalefet, kanunu, ‘siyasi mühendislik, siyasi çıkar, siyasi hesaplaşma’ amacı güttüğünden ve ‘kamu yararını’ hedeflemediğinden, ayrıca anayasada yer alan ‘seçim kanunlarının temsilde adalet ilkesine’ aykırı düzenlemeler barındırdığından AYM’ye taşımaya hazırlanıyor.

AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren Seçim Kanunu’ndaki bazı maddeleri muhalefet, Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor. Özellikle seçim güvenliği ile ilgili maddeleri AYM’ye götürecek olan muhalefet, bu şekliyle ‘seçimin güvenli olmayacağı’ kanaatini taşıyor.

SİYASİ MÜHENDİSLİK YAPILDI

TBMM’de kabul edilerek yürürlüğe giren seçim kanununda 293 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu ve 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında kanunlarda bazı değişikler yapıldı. Ancak muhalefet, AKP ve MHP’nin teklifiyle gelen tasarının hiçbir uzlaşı arayışına girilmeden, tamamen ‘siyasi mühendislik, siyasi çıkar ve siyasi hesaplaşma’ saikiyle yapıldığı gerekçesiyle eleştiriyor.

KAMU YARARI GÖZETİLMEDİ

Muhalefet, yasalaşan Seçim Kanunu’nun anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor. Muhalefet öncelikle, kanunun kamu yararı gözetilmeden bunun yerine ‘siyasi mühendislik, siyasi çıkar, siyasi hesaplaşma’ gibi amaçlarla bu kanun teklifinin hazırlandığını belirtiyor. Kabul edilen kanunda, Anayasa madde 67/6’da belirtilen ‘Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak şekilde düzenlenir’ hükmüne aykırılık oluşturan düzenlemeler içerdiği ileri sürülüyor.

ANAYASA’YA AYKIRI

Öte yandan Anayasa’nın 67/son maddesi ‘Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz’ ilkesini düzenliyor. Bu kanunun 5’inci ve 6’ncı maddeleri ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un 15 ve 18’inci maddelerinde değişiklik yapılmakta, il ve ilçe Seçim Kurulu başkan ve üyelerinin seçim yöntemi yeniden düzenlendi. 12’nci madde ile 298 sayılı kanuna geçici bir madde ilave edilmekte, daha önce seçimi yapılan il ve ilçe seçim kurulunu lağvedilerek 3 ay içerisinde yeni kanuna göre kurulların oluşturulması düzenlendi. Geçici madde ile seçim kanununda yapılan değişiklikle kanunun yayını tarihinden itibaren 3 ay içerisinde il ve ilçe seçim kurullarını yeni kanuna göre değiştirerek fiili olarak Anayasa’nın 67/ son maddesinde yer alan amir hükme aykırı düzenleme yapılması dikkat çekti. Yürürlüğe giren kanun, ‘Seçim kanunlarının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılan seçimlerde uygulanmaz’ hükmünü ihlal eden düzenlemeler içerdiğinden anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla AYM’ye taşınacak.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Next Post

Son Haberler

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com