Merkez Bankası, ticari krediler için zorunlu karşılık adımı attı. 1 Nisan’dan itibaren dörder haftalık dönemlerde kullandırılan ticari kredilerin yüzde 10’u kadar zorunlu karşılık tesis edileceği açıklandı.
Ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, karara tepkisini, “Her seferinde “artık bundan daha fazla saçmalanamaz” diyoruz. Bizi şaşırtmayı başarıyorsunuz. Bilançoların varlık tarafına zorunlu karşılık uygulayarak çıtayı yükseltmeyi, kendi rekorunuzu kırmayı yine başardınız. Tarihe geçeceksiniz!” paylaşımıyla gösterdi.
TCMB’den yapılan açıklamada, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makro ihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gittiği belirtildi.
Açıklamada, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren dörder haftalık dönemlerde kullandırılan ticari kredilerin yüzde 10’u oranında zorunlu karşılığın aynı sürelerde tesis edilmesine, 31 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 31 Aralık 2021 tarihine göre kredi büyüme oranı yüzde 20’nin üzerinde olan bankaların, 31 Mart 2022 ve 31 Aralık 2021 tarihlerinde mevcut kredi bakiyeleri arasındaki farkın yüzde 20’si oranında zorunlu karşılığı 6 ay boyunca tesis etmesine karar verildiği bildirildi.
Bu arada, söz konusu değişiklikleri içeren Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.
Basında gördüğümde, ne yalan söyleyeyim,“herhalde yine yanlış yazdılar” dedim.
Sonra Merkez’in kendi açıklamasını okudum.
“Bilançoların yükümlülük tarafına uygulanmakta olan zorunlu karşılıklar, … varlık tarafına da uygulanmaya başlanmaktadır.”
“Makro ihtiyati tedbir” imiş!
— Ibrahim M. Turhan (@ibrahimmturhan2) April 23, 2022
PROF. DR. TURHAN: EKONOMİNİN CANINA OKUDUNUZ
Ekonomist Prof. Dr. İbrahim Turhan, kararla ilgili görüşlerini sosyal medya hesabından paylaştı. Turhan, şunları yazdı:
“Basında gördüğümde, ne yalan söyleyeyim, ‘herhalde yine yanlış yazdılar’ dedim. Sonra Merkez’in kendi açıklamasını okudum. “Bilançoların yükümlülük tarafına uygulanmakta olan zorunlu karşılıklar, … varlık tarafına da uygulanmaya başlanmaktadır.” Makro ihtiyati tedbir imiş!
Anlamsız ve yararsız bir inadın, hiçbir işlevi kalmamış, hatta amaçlananın tam tersine yol açan faiz takıntısının ekonomi politikalarını içine düşürdüğü durum ancak ‘hazin’ diye ifade edilebilir. ‘Faizi artırmadık’ deyip birilerinin keyfini yapmak için piyasanın canına okudunuz.
TARİHE GEÇECEKSİNİZ!
Faizi indirdik deyip artırıyorsunuz. KKM ile Hazine’ye ve Merkez Bankası’na milyarlarca lira örtülü faiz ödetiyorsunuz. Liralaşma deyip dolarizasyonu tarihin en yüksek düzeyine çıkarıyorsunuz. Vergi ve zorunlu karşılık uygulamalarıyla bütün maliyeti piyasaya yüklüyorsunuz.
Her seferinde “artık bundan daha fazla saçmalanamaz” diyoruz. Bizi şaşırtmayı başarıyorsunuz. Bilançoların varlık tarafına zorunlu karşılık uygulayarak çıtayı yükseltmeyi, kendi rekorunuzu kırmayı yine başardınız. Tarihe geçeceksiniz!
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***