Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına gönderilmesine karar verildi.
Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda 2 Ekim 2018’de öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davaya, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Davanın bugün (7 Nisan) yapılan sekizinci duruşmasına haklarında yakalama kararı olan sanıklar katılmazken, baro tarafından atanan avukatları salondaydı. Kaşıkçı’nın nişanlısı müşteki Hatice Cengiz, avukatları Ali Ceylan ve Gökmen Başpınar ile birlikte duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı aralarında Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Büyüm, İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Raportörü Emma Sinclair’ın da olduğu isimler ve basın mensupları takip etti.
Bakanlıktan yargılamanın Suudi Arabistan’a devri için olumlu görüş
31 Mart’taki duruşmada savcı dosyada durma kararı verilerek yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrini istemiş, mahkeme heyeti kovuşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devri konusunda görüş bildirmesi için Adalet Bakanlığı’na görüş sorulmasına karar vermişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bakanlık olarak olumlu görüş bildireceklerini açıklamıştı.
Davanın bugünkü duruşmasında Adalet Bakanlığı’nın, soruşturmanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrinin uygun gördüğü yönündeki görüşünün mahkemeye ulaştığı görüldü.
Katılan avukatları: Kuzuyu kurda emanet etmeyelim
Hatice Cengiz’in avukatlarından Gökmen Başpınar, durma kararı ve yargılamanın devri taleplerinin reddini, yargılamanın kaldığı yerden devamını talep etti. Başpınar, Suudi Arabistan’da soruşturmanın tamamlandığı ve Türkiye’de sanık olan birçok kişi hakkında beraat kararı verildiğini belirtti. Bu noktada durma kararı vermenin hukuksuz olduğunu savundu. Konuyla ilgili idare mahkemesine açtıkları yürütmenin durdurulmasıyla ilgili davanın sonucunun beklenmesini istedi. Sanıkların istinabe yolu ile savunmalarının alınması için gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesini istedi.
Katılan avukatı Ali Ceylan, “Kuzuyu kurda emanet etmeyelim. Türk milletinin onur ve şerefini koruyalım böyle bir karar vermeyelim” dedi. Hatice Cengiz bir söyleyeceği olmadığını belirtti.
Sanık avukatları, yargılamanın devri konusunda takdirin mahkemede olduğunu söyledi.
Mahkemeden karar
Mahkeme heyeti duruşmaya verdiği sekiz dakikalık aranın ardından açıkladığı kararında yargılamanın durdurularak Suudi Arabistan makamlarına devrine karar verdi.
Ne olmuştu?
Washington Post yazarı gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde, evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldü. Cinayetten Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ı sorumlu tutan ABD istihbarat raporunun istenip incelenmesine yönelik Hatice Cengiz’in avukatının talepleri daha önce reddedilmişti.
Erdoğan Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili olarak 2018 yılında Kudüs Konferansı’nda konuşmuştu: Verelim de yok mu edeceksiniz?
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***