Körfez ülkelerinin döviz kuru krizine düşen Mısır’a 22 milyar dolara yakın para aktarılacağı bildirildi. Bu paranın Mısır’ın Körfez ülkelerinden alacağı üçüncü yardım olacak. Uzmanlar ise Mısır’ın gelecekteki bir krizin önüne geçebilmek için daha esnek bir döviz kuru oranı getirebileceği görüşünde.
Mısır hükümetinden yapılan açıklamada Katar’ın 5 milyar dolarlık para aktarmayı taahhüt ettiği ve Abu Dabi ulusal fonundan yapılacak 2 milyar dolarlık hisse alımının yakında beklendiği bildirildi.
Suudi Arabistan geçen hafta Mısır Merkez Bankası’na 5 milyar dolar aktarmış, 10 milyar dolara varan ek yatırımların gelebileceğini belirtmişti.
Mısır’ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerini sıkılaştırmayı hedefleyen ve Arap-İsrail oluşumuna katılan Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, geçen ay Suudi Arabistan’ı ziyaret etmiş ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan’ı Şarm el Şeyh’te ağırlamıştı.
Uzmanlara göre bu yardım darbe dönemindeki yardımları anımsatıyor
Uzmanlar Körfez ülkelerinden vaadedilen bu para akışının 2013 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevden alınması sonrasında söz verilen 23 milyar dolarlık mali yardımla benzerlikler gösterdiğine dikkat çekti.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, Cumhurbaşkanı Sisi’nin 2013’te darbe yaparak Arap Baharı hareketinin ardından cumhurbaşkanı seçilen Müslüman Kardeşler hareketinin lideri Muhammed Mursi’nin koltuğuna oturmasından 18 ay sonra Mısır’a bağış, nakit para ve yakıt nakliyesi şeklinde 23 milyar dolar göndermişti.
Bu yardımlar Mısır’ın o dönemde Uluslararası Para Fonu ile yapmayı planladığı anlaşmayı ertelemesine ve döviz kurunu desteklemek için daha fazla harcama yapmasına neden olmuştu. Döviz kurunu desteklemeye yönelik harcamaların arttırılması eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in 2011’deki Arap Baharı ayaklanmasıyla düşürülmesi öncesinde ağır baskı altında kalmasıyla sonuçlanmıştı.
2016 yılında yaşanan ikinci döviz kuru krizinde ise Mısır uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma yaparak para birimi poundun değerini neredeyse yarı yarıya düşürürken Suudi Arabistan 3 milyar dolar, BAE de 1 milyar dolar para aktarmıştı.
Koşullar bu kez daha ağır
Ancak uzmanlar Körfez ülkelerinin bu kez koşulları zorlaştırarak yardımlar karşılığında merkez bankası mevduatları dışında gerçek varlık teminatı istediğine dikkat çekti. Bu talebin Mısır’ın borçlanma koşullarını daha ağırlaştıracağı belirtiliyor.
Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nden Amr Adyl Reuters haber ajansına yaptığı değerlendirmede Körfez ülkelerinden gelen paranın IMF için güvence oluşturur ve yabancı yatırımcıları Mısır’a yüksek faizli, kısa vadeli borçlar için teşvik ederken ülkeyi küresel mali şoklar karşısında korumasız bıraktığına işaret ediyor.
Başka uzmanlar ise Mısır poundunun Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ve bunun sonucunda tahıl ve gübre ihracatında ortaya çıkan daralma gibi etkenlerle daha yüksek küresel fiyatların tetiklediği enflasyonun pound üzerindeki baskıyı arttıracağının altını çiziyor.
Merkez bankası Kasım 2020’den bu yana istikrarlı giden Mısır poundunun dolar karşısındaki değerini 21 Mart’ta yatırımcıların Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Mısır hazine piyasasından milyarlarca dolar çekmesinin ardından yüzde 14 düşürümüştü.
Kahire yönetimi 23 Mart’ta kapsamlı bir ekonomik program hayata geçirmek amacıyla IMF’ye başvuruda bulunmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***