HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Cuma günü “Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması” başlıklı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na verdi. Ancak TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kanun teklifini TBMM İçtüzüğü’ne aykırı olduğu gerekçesiyle iade etti. Paylan’ın kanun teklifi özellikle iktidar kanadında tepkilere neden oldu. Paylan, “7 yıldır aynı teklifi veriyorum. Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. 7 yıldır böyle bir lince maruz kalmadım” vurgusu yaptı. Verdiği tekliflerin daha önce de “soykırım” ifadesini kullandığı için Meclis Başkanlığı tarafından reddedildiğini anımsatan Paylan, “Ben kendilerine de söylüyordum, ne diyelim istiyorsunuz, bu olayın adını koymak gerekiyor. İlla soykırım diye değil, ama tanımlanması ve bunun adını koymak gerektiğini söylüyorum” dedi.
HDP’li Paylan: Ermeni Soykırımı 107 yıldır inkâr ediliyor
HDP’li Garo Paylan, Ermeni Soykırımı’nın tanınması için kanun teklifi verdi, ‘Ermeni Soykırımı bu topraklarda gerçekleşti ve adaleti ancak bu topraklarda, Türkiye’de sağlanabilir’ dedi.
‘7 YILDIR BÖYLE BİR LİNCE MARUZ KALMADIM’
BBC Türkçe’ye konuşan Paylan, “Ben 2015 yılında milletvekili oldum ve milletvekili olduğumdan bu yana 7 yıldır aynı teklifi veriyorum. Güncelleme anlamında sadece yılı güncelliyorum. 7 yıldır böyle bir lince maruz kalmadım. Çünkü bu meseleler konuşulabiliyordu Türkiye’de ve her yıl Cumhurbaşkanı’nın taziye dilediği bir konuyla ilgili benim tanımlamam bu şekilde oluyor. Ben değişmedim, demek ki Türkiye değişti. Geçmişle yüzleşmeyle ilgili pek çok adımlar atılıyordu. Ama şimdi geçmişle yüzleşme defterini de kapatmış Türkiye. Eşit, adil bir gelecek defterini de kapatmış demek ki” vurgusu yaptı.
Çelik: Garo Paylan’la ilgili gereken hukuki takibatı yapacağız
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, HDP’li Paylan’ın Ermeni Soykırımı’nın tanınması teklifini kınadıklarını açıkladı. Çelik, ‘Hukuki takibatı yapacağız’ dedi.
‘SESSİZ BİR TÜRKİYE’Yİ HERKES SORGULAMALI’
Partisine yönelik kapatma davasının görüldüğü süreçte, kendisine dönük tepkilerin yükseldiğine işaret eden Paylan, kendilerinin “konuşulmazların konuşulması ve eşit adil gelecek mücadelesi” verdiklerini söyledi. Bu nedenle partisinin, milletvekillerinin susturulmak istendiğini savunan Paylan, “Ama sessiz bir Türkiye’yi herkes sorgulamalı” görüşünü dile getirdi.
‘DAHA ÖNCEDE SOYKIRIM İFADESİ KULLANDIM’
Verdiği tekliflerin daha önce de “soykırım” ifadesini kullandığı için Meclis Başkanlığı tarafından reddedildiğini anımsatan Paylan, “Ben kendilerine de söylüyordum, ne diyelim istiyorsunuz, bu olayın adını koymak gerekiyor. İlla soykırım diye değil, ama tanımlanması ve bunun adını koymak gerektiğini söylüyorum” dedi.
HDP’li milletvekili Paylan, TBMM’ye verdiği kanun teklifinin gerekçesinde, “Ermeni Soykırımı’nın 107 yıldır inkar edildiğini” söyleyerek şu ifadelere yer vermişti:
“24 Nisan 1915 tarihinde 250’ye yakın Ermeni aydının tutuklanması ile başlayan sürgün ve katliamlar, 27 Mayıs 1915 tarihinde çıkarılan Geçici Tehcir Kanunu’yla Ermeni halkının topyekün kadim topraklarından sürülmesi ve büyük çoğunluğunun yaşadıkları yerlerin civarında ve göç yollarında katledilmesiyle sonuçlandı.”
İLGİLİ HABER
#GaroPaylanYalnızDeğildir Nefret söylemlerine karşı Garo Paylan için destek mesajları yükseldi. |
‘BU KONUDA DAHA ÖNCE FEZLEKE DÜZENLENMEDİ’
Paylan ise, hakkındaki dokunulmazlığının kaldırılmasına dönük çağrılar bulunduğunun anımsatılması üzerine, daha önce hakkında bu konuda fezleke düzenlenmediğini belirterek, yasama faaliyetinin yargı konusu olmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***