Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi’nin Antep Temsilcisi Ferhat Çiftçi’ye, 16 Şubat 2011’de “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” yaptığı iddialarıyla Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 19 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Çiftçi, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’ne (DFG) gönderdiği mektupla, sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Çiftçi, mektubunda 2021’in Mayıs ayı başlarında eklem ve kas ağrıları, şiddetli mide bulantıları, denge, koku-tat kaybıyla başlayan, sonrasında tüm vücut fonksiyonlarını neredeyse işlemez hale getiren sağlık sorunları yaşadığını aktardı.
CİDP HASTALIĞINA YAKALANDI
Kendi ihtiyaçlarını gideremediğini belirten Çiftçi, Eylül ayına kadar defalarca farklı branşlardan doktorlarca muayene, test ve tahliller yaptırıldığını, EMG testinden sonra Kronik Enflamatuar Demiyelinizan Polinöroterapi (CİDP) denilen bağışıklık sisteminin tersine çalışmasıyla oluşan kronik bir sinir sistemi iltihabı hastalığına yakalandığını belirtti. Sinir hücreleri fonksiyonsuz kaldığı için, beyinden kaslara ve iç organlara gelen sinyallerde bozulma oluştuğunu aktaran Çiftçi, hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: “Motor nöronlarda bloklar oluşuyor ve beyin, kas ve iç organlara, duyulara sağlıklı sinyal gönderemiyor. Bu da denge kaybı, his kaybı, mide bulantısı, nefes almada zorluk, tat ve koku kaybı, hareket koordinasyonunda ciddi bozulmalar ve daha birçok olumsuzluk yaratıyor. İnsan yapımı ilik verdiler. Bu ilaç insan kanından elde edilen iliğin serum halindeki şekli. Riskleri olduğu için her seferinde yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede, gözetim altında verilmesi gerekiyor. O ilaçtan sonra biraz toparlandım. Sonrasında da 5 aydır kortizon tedavisi görüyorum. Bu ilaca halen devam ediyorum. Fakat bu ilacın tedavisi de çok zorlayıcı. Kortizon denilen steroid ilaçlar bağışıklık sistemini baskı altına alıp, vücudun kendi hücrelerine karşı antikor üretmesini engelliyor veya azaltıyor. Özcesi bağışıklık sistemim, sinir hücrelerine karşı antikor üretiyor, yani tersine çalışıyor. Bu ilacın aynı zamanda birçok yan etkisi de var. Kemik, kas erimesi başta olmak üzere, depresyon, stres, üşüme, sıcak basması, zihinsel sorunlar vb. birçok yan etkisi var. Kısacası hastalığın kendisi de tedavisi de zorlayıcı.”
‘YA TAHLİYE ETSİNLER YA YAKIN BİR YERE SEVK ETSİNLER’
Birçok hastalığı bulunan gazeteci Çiftçi’nin annesi Beyaz Çiftçi, oğlunun durumunun kötüye gittiğini söyledi. Oğlunun ilkin Antep, ardından Urfa Cezaevi’ndeyken ziyaret edip görüşüne gidebildiğini kaydeden Çiftçi, Tekirdağ Cezaevi’ne sevk edilen oğlunun 2 yıldır görüşüne gidemediğini söyledi. Anne Çiftçi, “Oğlumun tahliyesini yapmıyorlarsa, yakın bir yere sevkini istiyorum. En azından görüşüne gideyim” dedi.
YEMEK YİYEMİYOR, ELİNDE TİTREME BAŞLADI
Geçen hafta kendisini arayan oğlunun sürekli depresyona girdiğini, ellerinin titrediğini aktardığını belirten Çiftçi, “Yemek yiyemiyor. Görüşüne 2 yıldır gidemedim ve göremedim. Çok uzaktadır, hasta olduğumdan dolayı gidemiyorum. Oğlum da hasta olmamdan dolayı oraya gelmemi istemiyor. Oğlum, ‘Anne sen sakın gelme yolda ölürsün’ diyor. Hastalığımı o da biliyor. Şeker ve tansiyon hastası olduğumu ve yol gidemeyeceğimi çok iyi biliyor” dedi
Anne Çiftçi hasta tutukluların serbest bırakılması için yetkililere çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“Oğlum yakına sevk edilmek için dilekçe verdi ama kabul edilmedi. Hastalığından dolayı tutuklular artık özgürlüğüne kavuşsunlar. Oğlumun bir an önce serbest bırakılmasını istiyorum.” (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***