Greenpeace raporuna göre, alınan toprak ve kül örneklerinde, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açtığı bilinen dioksin ve furanlara rastlandığını bilimsel olarak ortaya koyuyor. Sivil toplum örgütleri, sorunun çözümünün çöp ithalatının yasaklanmasında olduğunu vurguluyor.
İktidar sıkı denetimler yoluyla plastik atık ithalatını yaptığını belirtse de 2021’de de Türkiye’nin plastik çöp atık ithalatında birinci olması ile ortaya çıktı.
AVRUPA’NIN ÇÖPLÜĞÜ
Greenpeace raporuna göre ,Türkiye 2021 yılında sadece Avrupa’dan 518 bin 80 ton plastik atık ithal ederek bu sene de Avrupa’nın çöpünü almada birinci oldu. Bu rakamlara göre, Avrupa plastik çöpünün üçte birinden fazlasını bu sene de Türkiye aldı.
Bu çöpler, Türkiye’nin topraklarını kanserojen maddelerle zehirlerken, Çevre Bakanlığı’nın detaylarını vermediği ve şifahen “Adana’nın toprağında zehir yok” dediği açıklamanın aksine Greenpeace raporu, alınan toprak ve kül örneklerinde, kanser gibi ciddi sağlık problemlerine yol açtığı bilinen dioksin ve furanlara rastlandığını bilimsel olarak ortaya koyuyor.
Türkiye’de yetkililer sıkı denetimler yoluyla plastik atık ithalatında önemli gelişme kaydettiklerini söylese de Eurostat ve UK Trade Info 2021 verileri ise tam tersini söylüyor.
Serbest Görüş:
ÇÖP İTHALATI YASAKLANMALI
Sözcü’de yer alan haberde, Greenpeace’in 2022 raporuna göre de Adana’da tespit edilen dioksin furan miktarı, kirletilmemiş toprak numunesinin 400 bin katı ve şimdiye kadar Türkiye’de toprakta rapor edilen en yüksek toksik düzey. Greenpeace Türkiye ve diğer sivil toplum örgütleri, bu sorunun çözümünün çöp ithalatının yasaklanmasında olduğunu vurguluyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***