AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rus enerji şirketi Gazprom’un bazı AB üyesi ülkelere doğal gaz akışını kesmesinin ardından açıklamada bulundu.Gazprom’un tek taraflı olarak Avrupa’daki müşterilere gaz tedarikini durdurduğuna işaret eden von der Leyen, bunun Rusya’nın doğal gazı bir şantaj aracı olarak kullanmaya yönelik girişimi olduğunu söyledi.
Von der Leyen, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz akışını kesmesinin “haksız ve kabul edilemez” olduğuna dikkati çekti.
Bu durumun Rusya’nın güvenilmez bir doğal gaz tedarikçisi olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden von der Leyen, “Bu senaryoya karşı hazırlıklıyız” değerlendirmesinde bulundu.
Von der Leyen, AB üyesi bütün ülkelerle yakın temas halinde olduklarını, alternatif teslimatlar ve mümkün olan en iyi depolama seviyelerini sağlamak için çalıştıklarını kaydetti.
Piyasalarda Rusya şoku: Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 24 yükseldi
Gazprom’un Bulgaristan ve Polonya’ya gaz akışını durdurmasının ardından Avrupa gazı için gösterge olan Hollanda gaz vadelileri yüzde 24 yükselerek megavat saat başına 127.50 euro oldu.
AB ülkelerinin böyle bir senaryo için acil durum planları oluşturduğunu anlatan von der Leyen, bu çerçevede gaz koordinasyon toplantısı yapıldığı bilgisini verdi.
Von der Leyen, AB ülkelerinin bu duruma ortak müdahale planı hazırladıklarını belirtti.
Doğal gazda alternatif kaynaklar bulmak için uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edeceklerini ifade eden von der Leyen, “Avrupa’da enerji arz güvenliğini sağlamak için Avrupa ve dünya liderleriyle çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Von der Leyen, bu durumdan etkilenen AB üyesi ülkelerle birlik ve dayanışma içerisinde olduklarını kaydetti.
PUTIN 23 MART’TA DUYURMUŞTU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart’ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.
Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren yeni sisteme göre, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank’tan hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Moskova Borsası’nda rubleye çevrilecek.
Putin, kararnameyi imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, dost olmayan ülkeler yeni sistemi kabul etmezse gaz sözleşmelerinin durdurulacağını söylemişti.
Rus enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıklamıştı.
Polonya, söz konusu adımın sözleşmenin ihlali olduğunu belirtmişti.
Ruble krizi sürüyor: Rusya, ‘dost olmayan’ ülkelere gaz akışını kesebilir
Rus Kommersant gazetesi, Gazprom’un ‘dost olmayan’ ülkelere doğal gaz tedariğini kesmek için seçenekleri ve olası sonuçlarını gözden geçirdiğini yazdı.
Öte yandan, Gazprom’a yakın bir kaynak, 10 Avrupalı doğalgaz ithalatçısı şirketin Rusya’nın ruble ile ödeme talebini karşılamak için Gazprombank’ta hesap açtığını, dördünün şimdiden ödemelerini gerçekleştirdiğini kaydetti.
Gazprom, dün Polonya ve Bulgaristan’a doğalgaz akışını durduracağını açıkladı. Rusya ile doğalgaz tedarik sözleşmesi bu yılın sonunda sona erecek olan Polonya, Gazprom’a gaz tedariki için ruble olarak ödeme yapmayı kabul etmeyeceğini ve sözleşmeyi uzatmayacağını duyurmuştu.
Gazprom’dan yapılan açıklamada, “Polonya’nın yeni ödeme sistemi ile doğalgaz sevkiyatına ilişkin ödeme yapmak zorunda olduğu” belirtilmişti. Bir sonraki ödemeler mayıs ayının ikinci yarısında yapılacağı için diğer kesintiler hemen gerçekleştirilmeyecek.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***