İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Biz yapalım hukuk sonradan gelir” sözleri çok tartışılmıştı. Adalet Bakanlığından istifa eden Abdulhamit Gül’ün “Hukuk önden yürüsün” diye yanıt verdiği tartışma sonrası Danıştay’dan emsal niteliğinde bir karar çıktı.
Danıştay, yazılı emri sonradan hazırlanmak üzere, üst ve araç aramasına izin veren yönetmeliği iptal etti. Danıştay, Batman Barosu’nun kolluk kuvvetlerinin arama yetkisini genişleten İçişleri Bakanlığı’nın “Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği”nin bazı maddelerine karşı açtığı davada “hak ihlali” gerekçesiyle iptal kararı verdi.
Danıştay 10’uncu Dairesi kararında, “Kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar dâhilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hâllerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilir” ifadeleri yer aldı.
ANAYASA İHLALİ
Gerekçede, yönetmeliğin ilgili kısmının Anayasa’nın 20’nci maddesinin ihlali olduğuna hükmedildi.
Danıştay, arama yetkisinin sadece mahkeme kararı ile olabileceğine dikkat çekti.
Batman Barosu Başkanı avukat Erkan Şenses, kararın 23 Kasım 2021 tarihinde verildiğini kendilerine ise yeni tebliğ yapıldığını söyledi.
Serbest Görüş:
BU HÜKÜM ARTIK UYGULANAMAZ
Şenses yönetmeliğin gecikmesinde sakınca bulunmayan hâllerde de hâkim kararı olmaksızın arama yapılmasına imkân tanındığını hatırlattı.
“Yönetmelikte, acele hâllerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere mülki amirin belirleyeceği kolluk amirinin sözlü emriyle de arama yapılabileceği belirtilmekteydi” diyen Şenses, “Anayasa’nın 20. maddesiyle korunan özel hayatın gizliliği hakkına ölçüsüz bir müdahale olan anılan yönetmelik hükmünün iptal edilmesiyle Anayasa’ya aykırılık hali Danıştay tarafından düzeltilmiştir. Danıştay kararının Bakanlıklara tebliğ edilmesi sonrası yönetmeliğin iptal edilen bu hükmünün artık uygulanmaması gerekiyor” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***