İnsan hakları hukukçusu Nevra Kadıgil, Anayasa Mahkemesi’nin KHK’yla kapatılan bir okulda görevli öğretmenin çalışma izninin iptaliyle ilgili yaptığı başvuruda verdiği ‘ihlal’ kararıyla ilgili önemli paylaşımlarda bulundu.
AYM, 6 Nisan 2022’de yayınladığı kararda, çalıştığı özel okul KHK’yla kapatılan öğretmenin çalışma izninin iptali ile yeniden çalışma izni verilmemesinin ‘özel hayata saygı hakkının ihlal ettiğine karar vermişti.
ÇALIŞMA İZNİNİN İPTALİNİN KANUNİ DAYANAĞI YOK
Nevra Kadıgil, aynı durumda olan öğretmenlerin neler yapması gerektiğini sosyal medya hesabından sıralı paylaşımlarla anlattı.
“AYM bu ihlal kararını verirken; ilgili mevzuatta özel öğretim kurumunun kapatılması hâlinde çalışanların çalışma izinlerinin iptal edileceğine ilişkin açık bir hüküm bulunmaması çalışma izninin iptal edilmesinin sonucu olarak kişiye doğrudan özel kurumlarda çalışma yasağı getirilmesine ve böyle bir yasağın uygulanma şartlarına ilişkin bir hükmün olmaması, bu yasağın sadece Genelge ile belirlenmesi, bir düzenleyici idari işlemle temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasının mümkün olmaması nedenleriyle çalışma izni iptal edilerek kişiye özel inceleme yapılmaksızın özel öğretim kurumlarında çalışmasının yasaklanmasının kanuni dayanağının mevcut olmadığı sonucuna varmıştır.” diyen Kadıgil, ardından şunları yazdı:
AYM’NİN KARARINI DOSYANIZA EKLEYİN
“Peki çalıştığı özel okul 667 sayılı OHAL KHK’Sı hükümleri gereği kapatıldığı için çalışma izni iptal edilen öğretmenler ne yapmalı?
Öncelikle bu işlemi zamanında idari yargıya taşımış olup davası hangi aşamada olursa olsun (Mahkeme, BİM, Danıştay, AYM) devam edenler bu kararı dosyalarına sunmalıdır.
Ayrıca mahkemeden lehlerine iptal kararı çıkması durumunda, bu kararın tebliğinden itibaren dava açma süresi içerisinde tazminat talepli olarak idare mahkemesinde tam yargı davası açabilirler.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE YENİDEN BAŞVURUN
Daha önce dava açmış olup, haklarında idare mahkemesince ret kararı verilip, bu karar kesinleşmiş olanlar ile bu konuda daha önce hiç dava açmamış olanlardan haklarında ceza davası olmayanlar, beraat veya takipsizlik kararı alanlar, AYM’nin bu kararını ekleyip, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 26. maddesi uyarınca, anlaşma yaptığı/yapacağı özel okul vasıtasıyla tarafına çalışma izni verilmesi için ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünden çalışma izni düzenlenmesini talep edebilirler.
Avukat Mehmet Reşat Bozkurt, AYM kararını Adem Yavuz Arslan2a değerlendirdi
İDARE MAHKEMESİNDE DAVA AÇIN
Bu talebin ret edilmesi halinde bu işlemi idare mahkemesinde dava konusu etmelidirler.
Herhangi bir okuldan çalışma izni konusunda işlem yaptıramayanlar ise İl Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak MEBSİS sistemindeki KHK nedeniyle çalışma izni verilmeyeceğine ilişkin şerhin kaldırılması talepli bir dilekçe verebilirler.
Bu talepleri reddedilirse 60 gün içerisinde idare mahkemelerinde iptal davası açabilirler.
Aramadığınız bir hak ve hukuki metne/kayda girmemiş bir haksızlık kalmasın. Hukuki olarak tüm haklarını arayanların sonunda başarıya ulaşacaklarına hiç şüpheniz olmasın.
İLGİLİ HABER AŞAĞIDAKİ LİNKTE…
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***