IMF’nin Küresel Ekonomik Görünüm Raporu Nisan 2022 sayısında dünya ekonomik büyüme beklentisi üç ay önceki raporuna göre 0,8 puan düşüşle %3,6’ya çekilirken Türkiye’nin büyüme ekonomisi de %2,7’ye güncellendi.
Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ülkeler grubunun büyüme beklentisinin aşağı güncellemeye rağmen %3,8’le Türkiye ekonomisinin üzerinde kalmasını Arda Tunca izlenen pandemi döneminde kredi odaklı büyüme politikasının 2021 sonda soluğunun kesilmesinin sonucu olarak değerlendirmekte.
Tunca’ya göre büyümenin sağlam bir altyapısının olmayışı bugün gelinen zayıf büyüme döneminin temel nedeni. Arda Tunca uzun zamandır bu durum hakkında uyarılar yapıldığını ancak hükümetin ekonomik aktiviteyi kalkınma politikaları ile desteklemeyişinin sonucu yaşadığımız vurguluyor.
IMF raporunda Türkiye’nin bu sene sonu TÜFE enflasyonu beklentisinin %52,4 ve ortalama enflasyon beklentisinin %60,5 olması ekonomist Arda Tunca’ya göre para politikası olmayan, Merkez bankasının öldürüldüğü Türkiye ekonomisinde gerçekçi. Tunca, enflasyonda olası bir düşüşün sadece baz etkisi nedeniyle gerçekleşebileceğini, bunun da TL’nın kırılgan yapısı nedeniyle risk altında olduğunu söylüyor.
ENFLASYON VE MERKEZ BANKASININ YÖNETİLEMEMESİ
Dış dünyadaki gelişmelerin bugün Türkiye’deki yüksek enflasyonun sadece bir kısmını açıkladığını söylerken 2018’deki kur krizi ve esasta son 10 yıldır Merkez bankasının yok ediliş sürecinin bir sonucu olarak, Merkez bankasının para politikasını yönetemez hale getirilişinin Türkiye’de enflasyonun yaratan an neden olduğunu açıklıyor.
IMF’nin Ukrayna işgali nedeniyle aşağı indirdiği büyüme beklentilerinin rakamların seviyesinden çok riskleri yansıtan doğru bir yaklaşım olduğunu düşünen Arda Tunca, artık Fed’in parasal sıkılaştırma politikasının beklenenden güçlü gelmekte oluşunun da etkisi olduğunu ekliyor.
Ekonomist Tunca faizi düşürmeye çalışma politikalarının tam ters teperek bütçe verilerine göre faiz giderlerinin şubattan şubata yıllık %242 arttığını eklerken, yapılan uygulamaların ekonomi politikası olmadığını vurguluyor.
Türkiye ekonomisinde %60’ın üzerinde enflasyon ve 7-8 senedir düşen kişisel gelirin çok olumsuz bir yer olduğunu, IMF’in kapısındaki Arjantin’den daha yüksek enflasyon ve yatırım yapılamaz not seviyesi ile ekonomik krizin patlama aşamasına gelmesine gerek olmadığını, zaten kaldırılamaz bir durum içinde bulunduğumuzu ekliyor.
1980-90’lar döneminde izlenen yüksek enflasyonun az kaynakla yatırım yapmanın bir maiyeti olduğunu, bugün yaşanan yüksek enflasyonun ise bilim dışı politikaların sonucu olarak karşılığında altyapı yatırımı gibi kazanımı olmayan bir dönem olduğunu söylüyor.
Arda Tunca, çıkış yolunun yeniden devlet olmaktan ve bunun da hukuk, eğitim, sağlık, savunma gibi temel konularda artan ve etkili bir rol üstlenilmesi gereğinden geçtiğini vurguluyor.
İyi seyirler dileriz.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***