AB sınır teşkilatı Frontex, Avrupa Birliği ülkelerine kaçak girmeye çalışan göçmen sayısının 2022’nin ilk üç ayında son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktığını duyurdu.
Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansı Frontex yaptığı açıklamada, 27 ülkeden oluşan birliğe ocak ve mart arasında 40 bin 300’den fazla “yasadışı geçiş” yapıldığını bildirdi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artış anlamına geliyor. Frontex, göçmenlerin sayısında Ukrayna’dan gelen mültecilerin hariç tutulduğunu vurguladı.
Açıklanan verilere göre, Batı Balkanlar üzerinden izinsiz olarak Avrupa’ya girme girişimlerinin sayısı 2022’nin ilk çeyreğinde iki katından fazla yükseldi. Bu bölgede çoğu Afgan ve Suriyeli olan 18 bin 300’den fazla kaçak geçiş tespit edildi. Kıbrıs’a yıllık üç kat artışla 5 bin 100’den fazla kişi geçiş yaptı.
Manş Denizi üzerinden İngiltere’ye ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısı, geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yaklaşık üç kat artarak 8 bin 900’e çıktı. Bu kişilerin yaklaşık yarısının İngiltere’ye ulaşması engellendi.
MÜLTECİLERE YÖNELİK ÇİFTE STANDART
Bu yıl yaklaşık 5 milyon kişi Ukrayna’daki savaştan kaçarak komşu ülkelere ulaştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği rakamlarına göre, Polonya, Ukraynalıların yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor. Macaristan da yarım milyon mülteciyi karşıladı. Her iki ülke de 2015’ten sonra Suriye ve Irak’tan kaçan mültecileri almayı reddetmişti.
Suriye’den Irak’tan gelenlerin çoğunluğunu oluşturduğu 1 milyondan fazla kişi 2015 ve 2016’da AB ülkelerine girdi. Mültecilere kimin ev sahipliği yapması gerektiği konusunda yaşanan tartışmalar Avrupa’da büyük bir siyasi krize yol açmıştı.
Son yıllarda Ege ve Meriç üzerinden gelen mütecileri zorla geri iten ve insalık dışı muamelelerde bulunan Yunanistan da Ukraynalı mültecilere kapılarının açık olduğunu ilan etmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***