ABD’de her yıl hazırlanan Uluslararası Narkotik Kontrol Stratejisi Raporu’nda bu yıl Türkiye ile ilgili pek çok noktaya dikat çekildi.
Türkiye’nin siber dolandırıcılıktan kazanılan paraların varış noktası olduğu, uyuşturucu ve insan kaçakçılığında transit ülke olduğu gibi saptamalar raporda yer aldı.
Türkiye için, “ABD’deki siber dolandırıcılıktan elde edilen yasa dışı gelirler için varış noktası” tanımı yapılırken Halkbank olayı anlatıldı.
“Türkiye, ABD’de işlenen siber dolandırıcılıktan elde edilen yasadışı gelirler için bir varış noktasıdır. 2019 yılında, çoğunluğu devlete ait bir banka olan Halkbank, ABD’de dolandırıcılık, kara para aklama ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarından kaçmak için milyarlarca dolarlık bir plana katılmakla suçlandı.
Paravan şirketler, yasadışı gelirleri meşru gelir olarak gizlemek için kötüye kullanılıyor. Lisanssız para havaleleri, toplu nakit taşır ve yasadışı gelirleri finansal sistem üzerinden taşımak için banka hesaplarını kullanır. Ayrıca, sanal para birimi yeterince düzenlenmemiş ve denetlenmemiştir. 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ödeme hizmeti sağlayıcıları ile elektronik para kuruluşlarını lisanslamakta ve denetlemektedir.”
Raporda Türkiye hakkında yapılan farklı bir eleştiri ise şöyle:
“Türkiye, uluslararası yasaları atlatmaya çalışan ülkelere yakınlığı nedeniyle hassas teknolojilerin ve silahların yayılması ve ticareti için bir merkezdir. Bu tür öğelerin birçok kaçakçısı, yetersiz müşteri durum tespiti prosedürleri nedeniyle finansal kurum hesapları oluşturabilir.”
ABD’nin raporunda 2019 yılı itibarıyla şüpheli işlemlerin takibi çerçevesinde Türkiye’de yapılan inceleme ve araştırma sonuçlarına vurgu yapıldı.
“Türkiye, kara para aklamayı etkili bir şekilde tanımlama, soruşturma ve başarılı bir şekilde kovuşturma kapasitesinden yoksundur. 2013’ten bu yana, kara para aklama kovuşturmalarının ve mahkumiyetlerinin sayısı, dosyalanan şüpheli para işlemlerin hacimleri ve öngörülen suç soruşturmalarıyla orantısız olmuştur. 2019 yılı boyunca, yaklaşık 365 bin şüpheli para işlemi, 11 kara para aklama mahkumiyetiyle sonuçlandı. Yaklaşık 290 bin şüpheli para işlemi cezai soruşturması, 50’den az kara para aklama mahkumiyetiyle sonuçlandı. MASAK, 2019 yılında 203 bin 786 şüpheli para işlemi olduğunu bildirdi. 2019 yılında toplam 220 kovuşturma yapıldı.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***