10 Mart’ta alınan tarihi bir kararla başkent Tokyo’da ilkokuldan liseye kadar tüm devlet okullarında bir asırdır uygulanan katı kılık-kıyafet yönetmeliğinin büyük bir kısmı yürürlükten kaldırıldı.
1867-1912 MEİJİ DÖNEMİ’NE DAYANIYORDU
Japonya’da öğrencilerin okula giderken giyecekleri kıyafetten saç ratama şekillerine kadar uygulanan kararların temeli, ülkenin dışa açılmaya başladığı 1867-1912 tarihleri arasında hüküm süren imparatorla aynı adı taşıyan Meiji Dönemi’ne dayanıyor.
Buna göre ülkede öğrencilerin iç çamaşırından saç rengine ve kesimine dek pek çok konuda diğer gelişmiş ekonomilerin tersine aşırı geleneksel ve katı kurallar uygulanıyor. Öğrenciler için dövme ve peercing yasak olduğu gibi, saçlarını dahi istedikleri biçimde kestiremiyorlar.
BBC’nin haberine göre, Tokyo Metropol Hükümeti’nin öğrenciler ve veliler arasında yaptırdığı araştırmaya göre bu kurallar uzun süredir “mantıksız” bulunup “zamanın ruhuna uymadıkları” için eleştiriliyor.
DOĞUŞTAN KIVIRCIK SAÇLI ÖĞRENCİLER BUNU BELGELEMEK ZORUNDA
Örneğin klasik Japon imajı gereği sadece siyah ve düz saça izin verilen okullarda saçı doğuştan daha açık renk veya kıvırcık olan öğrenciler bu “durumun” gerçekten doğuştan olduğunu belgelemek zorunda.
Bu beyan gönüllülük esasına dayalı gibi görünse de toplum baskısının aşırı boyutlarda olduğu yerlerde bu durumdaki her öğrenci istisnasız böyle bir belgeyi ibraz ediyor.
Kendilerinin ve çocuklarının haksız yere ayrımcılığa uğradığını, özgürlüklerinin elinden alındığını savunan öğrenci ve velilerin, öğrencilere kılık-kıyafet serbestisi tanınması için verdiği uğraş en azından başlangıç olarak Tokyo’da bir sonuca ulaştı.
Mainichi gazetesine konuşan Tokyo Milli Eğitim Kurulu üyesi Yuto Kitamura, kararı “ileriye dönük atılmış önemli bir adım” olarak karşıladığını belirtiyor ve “Öğrencilerin proaktif davranıp kendi kararlarını kendilerinin verdiği bir ortama saygı duymak lazım.” şeklinde konuştu.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELESİ
Sosyal medyada bazı öğrenci ve veliler yıllardır bu kuralcı anlayışa itiraz edip bunun bir hak ihlali olduğunu savunuyorlar.
Twitter’da “Saç modeli de bir tür kişisel ifade biçimidir. Okul yönetiminin bir öğrencinin ifade özgürlüğünü hiçe sayıp bu şekilde kural dayatması anayasaya aykırıdır” yorumları gittikçe ağırlık kazanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***