AKP ve MHP’nin hazırlayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunduğu seçim yasasında değişiklik öngören yasa teklifi birçok yönüyle tartışılmaya devam ediyor. Teklifin muhtarlara ilişkin kısmının da skandal bir içerikte olduğu ortaya çıktı.
Halk Tv’de yayınlanan Kadraj programında konuşan İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, seçim yasasındaki değişiklik maddeleri arasında muhtarlara ilişkin olana dair dikkat çekici bilgiler verdi. Yasa teklifinde muhtarlardan seçim öncesi değil, seçim sonrası evrak istenmesine karar verildiğini kaydeden Poyraz, seçimden sonra ise “uygun” bulunmayan muhtarların görevden alınarak, yerlerine kendilerinden sonra gelenlerin, o da olmazsa bir sonraki adayın göreve başlatılacağını söyledi.
‘BUNUN ADI SİYASİ CİNGÖZLÜKTÜR’
Poyraz’ın programda kullandığı ifadeler şöyle: “Muhtarlarla ilgili bir madde değişikliği var. Ben muhtar adayı olacağım, benimle birlikte birçok muhtar adayı olacak. Daha sonra hangimiz seçildiysek ondan sonra gidip evraklarımızı vereceğiz, seçim kuruluna. Böyle bir şey olabilir mi? Hırlı hırsız biri diyelim ki muhtar seçildi, ee sonra, gidecek evraklarını verecek. ‘Ya kardeşim sen muhtar yeterliliğinde değilsin. Senden sonrakiyi alacağım, senden sonraki, senden sonraki…’ Ne oldu milli irade? Mahallenin muhtarıyla ilgili olan o. Devamı da aynı şekilde. Binlerce örnek verilebilir. Bunun adı siyasi cingözlüktür, açık gözlülüktür. Hem komisyonda, hem de TBMM Genel Kurulu’nda bu uyanıklığa sert muhalefeti yapacağız.”
Serbest Görüş:
‘2015’TEN BERİ PATIR PATIR AVUKATLARDAN HAKİM VE SAVCI ALIYOR’
Poyraz’ın bir diğer eleştirisi ise yasa teklifinde seçim kurullarının oluşturulmasında “birinci sınıf hakim ve savcı” şartı olmasına ilişkin oldu. Poyraz’a göre özellikle Doğu ve Güneydoğu’da birçok il ve ilçede birinci sınıf hakim yok, bu durumda da oluşturulacak kurullara son yıllarda göreve başlatılan AKP’ye yakın isimler yerleşecek. Poyraz’ın konuya ilişkin ifadeleri şöyle: “İl Seçim Kurulu başkanları birinci sınıf hakim ve savcılardan oluşacak diyor. E Doğu ve Güneydoğu’da birçok il ve ilçede birinci sınıf hakim savcı yok. Birinci sınıf hakim savcı olmayanlar… Türkiye 2015’ten beri patır patır avukatlardan hakim ve savcı alıyor. bu avukatların önemli bir kısmının daha önce iktidar partisinde görev aldıkları iddia ediliyor. Tüm bunlar üzerine il ve ilçe seçin kurulları oluşturacaklar.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***