Türk-İş, mart ayında 4 kişilik bir ailenin ‘açlık sınırını’ (gıda masrafları) açıkladı. Buna göre mart ayında açlık sınırı 4 bin 928 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı se 16 bin 52 TL olarak hesaplandı. Bu arada enflasyondaki tırmanış da sürüyor. Mart ayı enflasyonunun yüzde 8’in üzerinde gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yıllık enflasyonun en iyi ihtimalle yüzde 65’i geçmesi bekleniyor. Nisan ayı enflasyonu yüzde 4 bile gelse yıllık enflasyon yüzde 70’i aşacak. Merkez Bankası’nın 2022 sonu için enflasyon tahmini yüzde 23,2 olarak açıklanmıştı! Ekonomistlere göre yüzde 45 bile başarı sayılabilir…
İktidar temsilcileri yaşanan derin-kalıcı yoksulluk ve sefaleti görmemekte ısrar ediyor. Öyle ki iktidar temsilcilerinin yaptığı her açıklama, ‘milletle alay ediliyor’ şeklinde yorumlanıyor. Son olarak AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘şifa’ için her gün yatmadan önce bir kase manda yoğurdu ile kestane balı, yulaf ve Medine hurmasının karıştırarak yediğini söyleyip, vatandaşlara da bunu yapmasını tavsiye etti. Söz konusu ‘şifa’ kürünün bir kişiye aylık maliyeti 1.000 TL civarında! Asgari ücretin neredeyse 4’te biri…
AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETTEN 678 LİRE FAZLA
Türk-İş’in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Mart 2022 sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’ 4 bin 928 lira oldu. Söz konusu rakama kira, faturalar, sağlık, ulaşım, eğitim, giyim vs. harcamaları dahil değil. Bunları da eklediğinizde ‘yoksulluk sınırı’ olan 16 bin 52 liraya ulaşıyorsunuz. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6 bin 473 lira oldu.
DANA ETİ YÜZDE 25, KUZU ETİ YÜZDE 35 ARTTI
Araştırmaya göre dana, kuzu, tavuk ve balık etinin hepsinde fiyat artışı gerçekleşti. Dana etinde yüzde 25, kuzu etinde yüzde 35 civarı fiyat artışı tespit edildi. Tavuğun kilogram fiyatı 36 liraya kadar yükseldi. Tereyağı, margarin ve zeytinyağı ürünlerinin tamamı zamlandı, yağlarda en yüksek fiyat artışı yüzde 40 ile ayçiçeği yağında görüldü.
ENFLASYONDAKİ TIRMANIŞ SÜRECEK
TÜİK’e göre şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 54,4’tü. Gözler mart ayı enflasyonuna çevrildi. Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bugünkü yazısında mart enflasyonunu yüzde 8,5 ile 10,5 arasında beklediğini yazdı. Aktaş, geçtiğimiz aylarda da enflasyon hesaplaması yapmış ve büyük oranda tutturmuştu.
Mart ayı enflasyonunun yüzde 8 bile gelmesi durumunda yıllık enflasyon yüzde 65’i aşacak. Bu durumda nisan ayında aylık enflasyon yüzde 4 bile gelse yıllık TÜFE yüzde 70’i bulacak.
YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ; YÜZDE 45 ‘BAŞARI’ OLUR!
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının ilk Enflasyon Raporu sunumunu 27 Ocak’ta yapmıştı. 2022 yıl sonu için yüzde 11,8 olan enflasyon tahmini 11,4 puan artışla yüzde 23,2’ye çıkarılmıştı. MB’nin enflasyon tahmini şubat ayında zaten çöp olmuştu. İkinci enflasyon raporu 28 Nisan’da yayınlanacak. MB’nın son 3 raporda olduğu gibi enflasyon tahminini yine yukarı yönlü revize etmesi bekleniyor.
Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 40,47’ye yükselmişti. Ancak son fiyat artışlarından sonra bu oranın tutturulması bile mucize olur. Uluslararası finans ve kredi derecelendirme kuruluşlarına göre Türkiye için yıl sonu enflasyonu en iyi ihtimalle yüzde 45-50 bandında olacak.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***