AKP iktidarı “erkem seçim” çağrılarını seçimlerin zamanında yapılacağını belirterek redderken, Devlet Malzeme Ofisi (DMO), Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) “ihtiyacı” doğrultusunda açtığı ihaleler, ‘baskın seçim hazırlığı’ tartışmalarına yol açtı. DMO, YSK için 23 Mart’ta iki farklı ihaleye çıktı. İhalelerde seçim malzemelerinin yer alması, “erken seçim” hazırlığını yeniden akıllara getirdi. İlk ihale, yalnızca oy verme kabininden oluştu. Buna göre, 50 bini engelliler için olmak üzere toplam 250 bin oluklu mukavva oy verme kabini alınacak.
Resmi Gazete’de dikkat çeken ilan: YSK için oy verme kabini ihalesi açıldı
23 Mart’ta açılan ihaleye başvurmak isteyenlerin, ilk tekliflerini yazılı olarak bildireceği, devamında ise sözlü olarak tekliflerini sürdüreceği aktarıldı.
60 GÜN TESLİM SÜRELİ YENİ İHALELER
Cumhuriyet’te yer alan habere göre ikinci ihale “kırtasiye malzemesi” adıyla yayımlandı. 12 kalemden oluşan ihaleye göre, 250 bin adet ıstampa süngeri ve 500 bin şişe ıstampa mürekkebi, 500 bin adet mühür kartuşu, 500 bin çubuk mühür mumu, 35 bin yumak kendir ip alınacak. Kendir ip, oy sayımı sonrasında oyların doldurulduğu çuvalların kapatılması, mühür mumu ise bu çuvalların mühürlenmesinde kullanılıyor. Istampa sünger ve mürekkebi için teslim süresi 60, mühür kartuşu için 90 ve mühür mumu ile kendir ip için 180 gün teslim süresi belirlendi.
2018 YILIYLA BENZERLİK
Bunların yanı sıra 8 bin rulo ambalaj bandı, 250 bin rulo selefon bant, 60 bin kutu ataş, 4 bin kutu toplu iğne, 1 milyon adet büyük dosya zarfı, 80 bin tüp sentetik yapıştırıcı ve 1 milyon adet mavi tükenmez kalem alınacak. Bu ürünlerin teslim süresi ise en fazla 60 gün olacak. İhale, 8 Nisan’da yapılacak. İhalelerin, iktidarın “erken seçim yok” açıklamalarının ardından gelmesi ise dikkat çekti. Malzemelerin büyük çoğunluğunun 60 günde teslim edilmesinin istenmesi, Ankara kulislerinde “Baskın seçim hazırlığı mı?” sorusunu gündeme getirdi. YSK, 2018’de de seçimden yalnızca birkaç ay önce sadece mühür mumu için ihaleye çıkmıştı.
SEÇİM YATIRIMLARI MI?
Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle son dönemde ‘açılış’ ve katıldığı ‘tören’ sayısını artırdı. Yalnızca mart ayında 18 Mart Çanakkale Köprüsü’nün ve Tokat Yeni Havalimanı’nın açılışını yapan, Giresun’da toplu açılış törenine katılan Erdoğan, partisinin il başkanlıklarının danışma toplantılarında konuştu. Erdoğan’ın, AKP’de eskiden görev alan isimler ile bir araya gelmesi dikkat çekti. Öğretmenlik Meslek Yasası, sağlıkta şiddet yasası, kadına yönelik şiddetle mücadele yasası, 3600 ek gösterge gibi tartışmalı konularda da adım atılması, ‘seçim yatırımı’ olarak değerlendiriliyor. Yine Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Anlamlı bulmuyorum” dediği asgari ücrete yıl ortasında zam yapılması konusunda “Böyle bir değerlendirme gerektiğinde vatandaşımızdan, işçimizden böyle bir şeyi esirgemeyiz” şeklindeki çıkışı da ‘seçim yatırımı’ olarak değerlendiriliyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***