Ev eşyalarındaki hammadde ürünlerine gelen zamlar tüketiciyi etkileyecek. Sektör temsilcilerine göre gelecek aydan itibaren mobilyada yüzde 15, beyaz eşyada yüzde 10, küçük ev eşyalarında ise yüzde 30 zam bekleniyor.
Üretim maliyetlerinde son bir yılda ciddi yükselişlerle karşılaştıklarını belirten Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Nisan ayından itibaren mobilya ürünlerinde yüzde 10 ile 15 arasında yeni bir zammın daha olacağını söylüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Şubat ayı enflasyon verilerine göre ev eşyalarındaki yıllık fiyat artışı yüzde 65 seviyesindeydi.
Girdi maliyetleri durdurulamıyor
DW’nin haberine göre, metaller, cam, sünger, ağaç, kumaş, mermer, plastik ve kaplama gibi ithal ürünlerdeki fiyat artışlarının 12 ayda yüzde 100 ila yüzde 150 oranında artış gösterdiğini dile getiren Güleç, “Hammadde fiyatlarındaki bu artışla kimse başa çıkamıyor. Üstelik üretim maliyetlerindeki yükselişler sadece bunlarla sınırlı değil. Kullandığımız elektrik, doğal gaz, işçi ücretleri ve nakliye masrafları da sürekli katlanıyor. Biz her artışı olduğu gibi yansıtmıyoruz. Bu süreçte sürekli kendi kârımızdan yedik. Tüketiciye yansıtmamaya çalıştık. Ancak bunun bir sonu yok. Bir noktada siz de bu artışları son ürüne yansıtmak zorundasınız” şeklinde konuştu.
Beyaz eşyada da zam kapıda
Günlük hayatın vazgeçilmezlerinden olan beyaz eşya gruplarında da benzer bir durum söz konusu. Beyaz eşya bayileri de markalar tarafından gelecek aydan itibaren ürünlerine yüzde 10 oranında bir zam yapılacağı bilgisinin paylaşıldığını ifade etti. Bu ürün gruplarındaki artışın temel nedeni ise özellikle alüminyum ve bazı çiplerdeki fiyat artışı olarak ifade ediliyor.
Ancak evdeki maliyet artışı sadece bu ürünlerle sınırlı değil.
Tencere, tavada yüzde 30
Uluslararası piyasalarda yaşanan hammadde fiyatlarındaki artışın çok yüksek boyutlara ulaştığını anlatan Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger’e göre tava ve tencere gibi ürünlere de önümüzdeki dönemde yüzde 30 oranında zam kaçınılmaz.
Tonu 4 bin dolara satılan hammaddenin kısa süre sonra 8 bin dolarlık bir maliyete ulaşmasının beklendiğini ifade eden Özger, “Piyasalarda savaş etkisiyle böyle bir durum söz konusu. Zaten savaştan önce de hammadde fiyatları uzun süredir yükseliyordu. Savaş durumu çok başka bir noktaya getirdi. Şu an kimse hammadde fiyatlarının hangi noktada duracağını bilmiyor. Eğer kısa sürede çözülmezse maalesef yakın zamanda ürünlerimizde yüzde 30’a yakın bir zam daha olacak. Ancak piyasalarda bir yumuşama olur ve hammadde fiyatları gerileme gösterirse bu zam yüzde 30’dan daha aşağı bir oranda kalacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***