Yorgun görünümlü, tıraşsız bir yüz, kot pantolon ve kapüşonlu bir sweetshirt ile kameralara görüntüleri yansıyan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 10 Nisan’da ilk turu düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde liderlik pozisyonunu korumayı sürdürüyor.
Geleneksel kampanya faaliyetlerini bir tarafa bırakan ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini ajandasının ilk gündem maddesi belirleyen lider, Elysee Sarayı’nda geceleri ve hafta sonları çalışırken çekilmiş “olağan dışı” fotoğraflarını yayınladı.
Yeni bir seçim kampanyası stratejisi olarak görülen bu durum rakiplerine karşı elini güçlendirirken kendi liderlik pozisyonunu da pekiştirmesini sağladı. Üstelik mart ayının başında seçimlere ikinci defa aday olacağını açıklamasının ardından geçen zamanda Macron, bir seçim mitingi de henüz yapmadı.
Her ne kadar rakipleri seçimlerin ilk ayağından önce televizyondaki tartışma programlarına katılmayı reddetmesini eleştirse de bu akşam bir basın toplantısı düzenleyecek politikacının, ülkenin “sorunlu” emeklilik yaşı reformundan son dönemdeki yükselen enflasyon ve ekonomik daralma gibi konulardaki soruları yanıtlaması bekleniyor. Böylece seçim kampanyasının da net bir şekilde başlayacağı tahmin ediliyor.
Gündemin ilk maddesi yaklaşan seçime rağmen Ukrayna’nın işgali
Seçimlere sadece bir aydan az bir süre kala bu düğmeye basılmasının başlıca nedeni olarak ise cumhurbaşkanının gündemini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmelerinde ateşkes pazarlıkları ve Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile neredeyse her gün konuşmasının doldurması yatıyor.
Geçen hafta, AB liderlerini Rusya’ya karşı yaptırımları görüşmek üzere Paris’in batısındaki Versay Sarayı’nda bir araya getirdi.
Önümüzdeki hafta, bir NATO zirvesi için Brüksel’e gelecek olan ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesi bekleniyor.
Kamuoyu Araştırma Şirketi Elabe’nin başkanı Bernard Sananes, bu diplomasi trafiği sayesinde Macron’un “itibarını güçlendirdiğini” düşünüyor.
Fransız gazetesi L’Opinion’a verdiği röportajda Sananes, “Bu, Macron’un 2017’de siyasette yenilenme vaadiyle seçildiği ve 2022’deyse deneyime sahip olma vaadiyle seçilmek istediği izlenimini veriyor” diyor.
Uzmanlar da bu deneyimin rakiplerinde bir noksan olduğunun altını çiziyor. Devlet başkanının etrafındaki “birleştirici” etkiye vurgu yapan siyasi tarih uzmanı Jean Garrigues, Macron’un selefi François Hollande’ın da Mali’de başlattığı askeri operasyonda da aynı etkinin fark edildiğinin altını çiziyor.
“Fransız kamuoyunun kökleri büyük ölçüde ülkenin en büyük figürlerinin, Napolyon ve Charles de Gaulle gibi savaş durumlarında liderliklerini kanıtlayan isimlerden oluştuğunu söyleyen Garrigues, bu sebeple de Macron’un rakiplerinin cumhurbaşkanlığı görevindeki veya hatta kilit bakanlara eşdeğer bir deneyime sahip olmadığını ve bunun fiili olarak bir “aşağılık kompleksi” yarattığının görülebildiğini ifade ediyor.
“İç meselelerden kaçmak için Ukrayna’ya odaklanıyor”
Rakipleri ise Macron’u uluslararası meselelere odaklanarak iç sorunlardan “kaçmakla” itham ediyor. Son anketlerde Macron ile birlikte ikinci tura kalma ihtimali en güçlü isim olan aşırı sağcı Marine LePen, Macron’un “Ukrayna’daki savaşı Fransızları korkutmak için kullandığını, çünkü korkutmanın kendisine fayda sağlayacağını düşündüğünü” belirtti.
Diğer bir rakibi Valerie Pecresse de insanların “operasyonu yöneten bir kaptan” olduğunu düşündüğünü fakat 11 Nisan’da bu kaptanı değiştirmekten “korkulmaması” gerektiğinin altını çizdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***