İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik başlatılan soruşturmaya gerekçe yapıp, 6’sı tutuklu 23 yönetici ve üyesi hakkında dava açılan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Eski Başkanı Zahit Çiftkuran yargılandığı davada hapse mahkum edildi.
‘ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN’ CEZALANDIRILMASI TALEP EİDLDİ
Çiftkuran’ın, 3 ayrı suçlama ile yargılandığı dava Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Sadece avukatının hazır bulunduğu duruşmada esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından organize edilip davet edildiği toplantılarda yaptığı konuşmalar, yer aldığı basın açıklamaları, hayatını kaybeden örgüt mensuplarının cenaze törenlerine katılması, sanal medya paylaşımları ve 2014 yılında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından karar altına alınan 2015-2019 yılına dair “Stratejik Plan”da Belediye Meclis Üyesi sıfatıyla ile imzasının bulunduğu gerekçesiyle Çiftkuran’ın “örgüt üyeliği”nden cezalandırılmasını talep etti.
AVUKAT AYDIN: SES KAYITLARININ ONA AİT OLDUĞU NET DEĞİL
Avukatı Cihan Aydın, mütalaaya karşı yaptığı savunmada, müvekkiline ait olduğu ileri sürülen 4 ayrı ses kaydına dair Adli Tıp Kurumu (ATK) Bilirkişi tarafından hazırlanan raporda kayıtların Çiftkuran’a ait olduğuna ilişkin şüphe olduğunu belirtti. Şüphe mevcut iken ses kayıtları üzerinden müvekkil aleyhine hüküm kurulamayacağını söyleyen Aydın, “DTK müvekkilin yargılamaya konu faaliyetlerin olduğu dönemde Diyarbakır’da bir sivil toplum örgütü olarak faaliyet göstermiştir. Müvekkil DTK’nin bazı toplantılarına dernek başkanı olarak katılmıştır. Müvekkil yaptığı savunmalarda bazı toplantılara katıldığını ve sürekliliğinin olmadığını zaten belirtmiştir” dedi.
Av. Aydın, müvekkilin bir STÖ temsilcisi olması itibariyle kimi basın açıklamaları ya da etkinliklere katıldığını, fakat burada yasadışı slogan attığı, yasa dışı materyal taşıdığı, polise mukavemet ettiğine ilişkin bir tespit söz konusu olmadığını kaydetti.
Yine isnat edilen sanal medya paylaşımlarının tamamının müvekkiline ait olmadığını belirten Aydın, “Bazı haber içeriklerini müvekkil retweet yaparak, yorum yaparak, beğenerek gerçekleştirmiştir. Bunların hiçbirisinde şiddete başvurmak gibi bir eylemi yoktur. Müvekkil açısından örgüt üyeliğinin ve örgüt propagandasını koşulları oluşmamıştır” diyerek müvekkilinin beraatını, heyet aksi kanaatte ise de adli kontrol hükümleri uygulanarak salıverilmesini talep etti.
7 YIL 6 AY HAPİS
Kararını açıklayan heyet, “Kanunu aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılma” ve “Suçu ve suçluyu övmek” suçlamalarından beraatına karar verdiği Çiftkuran’ı “örgüt üyeliği”nden suçlamasından ise 7 yıl 6 ay hapse mahkûm etti.
YARGILAMA GİDERİ TAHSİL EDİLECEK
Çiftkuran hakkındaki yurt dışı yasağı ve adli kontrol hükümlerinin devamı yönünde karar veren mahkeme, 4 bin 296,65 TL’lik yargılama giderinin de Çiftkuran’dan tahsiline karar verdi. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***