Çiftlik Bank kurucusu “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, banka ibaresinin kullanılmasının yasak olduğunu bilmediğini söyleyerek, “Halbuki ben ‘bank’ ibaresini kullandım. TDK sözlüğünde bank sözcüğünün anlamı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim” dedi.
Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanıklar Mehmet Aydın ile kardeşi Fatih Aydın başka suçtan tutuklu bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı. Duruşmada sanık Mehmet Aydın ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) avukatı da hazır bulundu.
Söz verilen sanık Fatih Aydın, önceki savunmalarını tekrar ettiğini belirterek, “Çiftlik Bank ismi bir tabela ismiydi. Resmi adı değildi. Kardeşimin şirketi olan ‘Çiftlik Bilişim Tarım Hayvancılık’tır. Banka anlamında kullanılmamıştır.” dedi.
Sanık Mehmet Aydın da “BDDK’nın ilk önce dava açması gereken 81 ilde Çiftlik Bank tabelasını kullanmamızı kabul eden belediyelerdir. Ben bu şirketi ilk kurduğumda cebimde 10 bin lira sermayem vardı. Ne bir avukatım vardı. Ne de bir bankacılık kanununa baktım. Hiçbir şeye bakmadım. Ben Türk Patent Enstitüsüne başvurdum ve bu ismi almak istiyorum dedim. Onlar da bir sakınca görmedi ve benim adıma Çiftlik Bank markasını tescil etti.” diye konuştu.
“TESİSLERİMDE BU İSMİ TABELALARDA KULLANDIM”
Bu marka adını 18 ay boyunca kullandığını ve sürekli reklamını yaptığını anlatan Mehmet Aydın, “Ulusal kanallarda, web sitelerinde reklamını yaptım. Tesislerimde bu ismi tabelalarda kullandım. Herhangi bir sorun çıkmadı. Bana bu süreçte hiçbir uyarı yapılmadı. Hakkımda dava açıldı. Bankacılık kanununda ‘banka’ ibaresi kullanması yasaklanmış. Halbuki ben ‘bank’ ibaresi kullandım. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde ‘bank’ kelimesinin karşılığı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim. Ancak ben ‘banka’ ibaresini kullanmadım. Beraatimi istiyorum.” ifadelerini kullandı.
Söz verilen BDDK avukatı Deniz Kubat da, “Banka adının kullanılmasıyla suç unsuru oluşmuştur. ‘Bank’ isminin kullanılması, banka izlemini yaratmıştır. Sanıkların beyanlarında ‘banka’ adını değil, ‘bank’ adını kullandıklarını söylemişlerdir. Suç maddi anlamda gerçekleşmiştir.” şeklinde konuştu.
Sanık Mehmet Aydın’ın avukatı Mehmet Keske ise müvekkilinin banka faaliyeti adı altında hiçbir şey yapmadığını savunarak, Çiftlik Bank olarak bütün işlemlerde hayvancılık ürünleri ile ilgili reklam yaptıklarını, para alma, para yatırma gibi bir reklam yapılmadığını söyledi.
Ara kararını açıklayan mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak, “Çiftlik Bank” adı altında yapılan faaliyetlere dair oluşturulan web siteleri ile yayınlanan reklamların tespitinin yapılarak mahkemeye sunulmasını istedi.
Türk Patent Enstitüsüne müzekkere yazılarak sanık Mehmet Aydın’ın “Çiftlik Bank” adına dair herhangi bir marka patent başvurusu yapıp yapmadığının sorulmasına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***