Lüks yatları ve uçakları, dudak uçuklatan servetleri, dünyanın dört bir yanına dağılmış yatırımları… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’nın işgali emrini vermesinin ardından Rus oligarkları dünyanın gündeminde. Batının Rusya’ya yönelik yaptırımlarının hedefi olan oligarklar, Putin’le olan ilişkileri nedeniyle eleştiriliyorlar ve dünyadan hızla soyutlanıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, Rusya ekonomisini felç etmeye yönelik yaptırım paketi uygulayan ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkeler Rusya ve Vladimir Putin ile ilişkili 680 kişi ve 53 kuruma ekonomik yaptırımlar uyguladı. Peki, yaptırım uygulanan Rus oligarklar kimler? Bu kişilerin serveti ne kadar? İşte o isimlerden en çok öne çıkanları…
Batılı ülkeler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın ilişkilere sahip kişilerin gözyaşına bakmıyor. Ekonomik anlamda Rusya’yı köşeye sıkıştırmak isteyen ülkeler, Rus hükümetinden medyasına, askeriyeden zengin iş adamlarına kadar birçok isme yaptırım üstüne yaptırım uyguluyor. Rus oligarkların bir kısmı yaptırımlar karşısında varlıklarını satmaya veya süper yat gibi varlıklarını ele geçirilemeyecekleri bölgelere taşımaya başladı. Rusya’nın en zengin iş adamı Aleksey Mordashov da listenin tepesinde yer alıyor.
MORDASHOV, ŞİRKETLERİ EŞİNİN ÜSTÜNE DEVREDİYOR
Rusya’nın bir numaralı dünyanın 51. zengin kişisi Aleksey Mordashov, Batılı ülkelerin hedeflerinden biri. Ulaşımdan madenciliğe, medyadan finansa kadar birçok ortaklığı ve şirketi bulunan Mordashov, firmalarını eşinin üstüne devretmeye başladı bile. Rusya’nın en büyük çelik şirketi Severstal’ın baş hissedarı olan oligarkın servetinin 29,1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Mordashov, AB’nin hedefi olduğunu öğrendikten sonra madencilik şirketindeki 1,1 milyar dolarlık hissesinin kontrolünü eşine devretti.
Mordashov, savaşı her ne kadar “iki kardeş halkın trajedisi” olarak tanımlasa da yaptırımlardan nasibini aldı. Rus oligarka ait 213 metrelik ultra lüks yata İtalya’nın Imperia kentinde el kondu. Milyarderin Bombardier Global 6000 özel jeti, Seyşeller’den Moskova’ya seyahat ederken görüntülendi fakat içinde kimin olduğu ise bilinmiyor.
PUTİN’İN EKONOMİK OLARAK HER ŞEYİ: ALİSHER USMANOV
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ekonomik olarak bütün ticari sorunlarını çözen Alisher Usmanov da yaptırım uygulanan kişiler arasında. Sovyetler Birliği döneminde plastik poşet üretiminde zenginleşen Rus oligark, daha sonra İngiltere Premier Ligi’nde satın aldığı milyonlarca sterlinlik hisselerle birlikte adını dünyanın en zengin 100 kişisi arasına yazdırdı. Özbekistan doğumlu milyarder, “Vladmir Putin’in favori oligarklarından biri” olarak adlandıran AB yaptırım listesinde yer alıyor. 68 yaşındaki milyarderin servetinin ise 14.1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. İngiltere’nin uyguladığı yaptırımlar sonrası Usmanov’un varlıkları donduruldu. Everton kulübü, Usmanov’a ait USM Holding ile olan bütün sponsorluk anlaşmalarını feshetti.
Usmanov’un varlıkları arasında Man adasında bulunan 500 milyon dolarlık bir Airbus A340 model jeti de bulunuyor. ABD makamları, bu uçağın Rusya’daki en büyük özel uçaklardan biri olduğunu bildirdi. Öte yandan, 2020 yılında sızan FinCEN belgelerine göre, Usmanov’un adı ‘Putin’in etkili danışmanlarından Valentin Yumashev’e 6 milyon dolar ödeyen kişi’ olarak geçiyor.
Serbest Görüş:
GÜVENİLİR DANIŞMAN IGOR SECHIN VE YAKIN ARKADAŞ NİKOLAY TOKAREV
Rusya’nın en önemli ikinci kişisi olarak tanımlanan ve Vladimir Putin’in yakın müttefiki olan Igor Sechin, Batılı ülkelerin yaptırımlarında zirvede yer alıyor. Rus devletine ait petrol şirketi ve dünyanın en büyük ham petrol üreticilerinden Rosneft’in başkanı olan Igor Sechin’in servetinin 1,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Sechin, AB tarafından yaptırıma uğradı, ancak İngiltere tarafından kara listeye alınmadı. Fransa hükümeti, Sechin’in Amore Vero adlı yata sahip olan offshore şirketinin ana hissedarı olduğunu ortaya çıkardı. Sechin’e ait yat Marsilya’da yapılan baskınla ele geçirildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sovyetler Birliği’nin istihbarat ve gizli servisinden (KGB) yakın arkadaşı Nikolay Tokarev, ABD ve AB tarafından yaptırımlara uğradı. Rus petrol ve gaz şirketi Transneft’in CEO’luk görevini yürüten Tokarev, Rus devleti ile yakın ortaklık içinde faaliyet gösteren bir Rus oligarkı olarak tanımlanıyor.
ABRAMOVİCH, CHELSEA’Yİ SATIŞA SUNDU, BÜTÜN VARLIKLARI DONDURULDU
İngiltere hükümeti, Vladimir Putin ile yakın bağlantıları olduğu gerekçesiyle Roman Abramovich’e çeşitli yaptırımlar uyguladı. Dünyanın en itibarlı ekonomi dergilerinden olan Forbes’e göre, Abramovich’in mal varlığı 12,3 milyar dolar seviyesinde. ABD, AB ve İngiltere’nin yaptırım listesinde yer alan 55 yaşındaki Rus oligark, İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea’nin de sahibi. Yaptırım kararlarının alınmasıyla birlikte, kulüp yönetimini devreden Abramovich, sonrasında kulübü satılığa çıkarttı. İngiltere Futbol Federasyonu, Roman Abramovich’in para kazanmasını önlemek amacıyla, bundan sonraki lig maçlarında kulübün bilet satışı yapmamasına karar verdi. Chelsea’nin maçlarını sadece kombine sahibi taraftarlar takip edebilecek.
Abramovich’in yaptırımlardan kaçırmaya çalıştığı bazı varlıkları da ortaya çıktı. Rus oligarkın İngiltere’de bulunan 119 milyon dolar değerindeki malikanesini satmaya çalıştığı iddia edildi. Bu malikenin satışı ise İngiltere hükümeti tarafından askıya alındı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***