Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Batılı ülkeler yaptırım kararları aldıklaklarını açıkladı. Açıklanan kararlar içerisinde finans, bankacılık, ticaret ve ulaşım gibi alanları kapsanırken, enerji dahil edilmedi. Bu konu Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığa karşı son 10 yılda somut bir adım atılmaması eleştirileri de beraberinde getirdi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’ya enerji konusundaki bağımlılığın ‘bir gecede çözülebilecek‘ bir sorun olmadığını söyledi. Eleştrilere yanıt veren Scholz, Rusya ile enerji tedariki alanındaki işbirliğinin devam etmesinin bilinçli bir karar olduğunun da altını çizdi.
Karar’da yer alan habere göre; Scholz’un açıklamaları şöyle:
“Şu anda Avrupa’nın ısıtma, güç kaynağı ve sanayi için enerji arzını güvence altına almanın başka bir yolu yok. Bu nedenle, Rusya’dan enerji ithalatı genel çıkarlarımız ve vatandaşlarımızın günlük yaşamı için büyük önem taşıyor.”
AB ülkeleri 2012 yılında gazının yüzde 32’sini Rusya’dan tedarik ederken bu oran 2021’de yüzde 40.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle AB, finans, bankacılık, ticaret ve ulaşım gibi alanları kapsayan ekonomik yaptırımlar uygulamaya koyarken, enerji bu yaptırımlara dâhil edilememişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***