2019 yılının sonunda Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan ve halen daha etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs (Covid-19), milyonlarca kişinin hayatına mâl oldu. Bugün dünya genelinde yalklaşık 423 milyon kişiye bulaşan koronavirüs, dünyanın başına gelen ilk salgın değil. Peki, tarihteki en ölümcül hastalıklar hangileri? Koronavirüs yüzünden kaç kişi hayatını kaybetti?
Tarih boyunca hastalık ve salgınlar devam etmesine rağmen, zaman içinde ölüm oranında kademeli bir azalma yaşanıyor. Sağlık hizmetlerindeki iyileştirmeler ve pandemileri tetikleyen faktörlerin anlaşılması, bunların etkilerini azaltmada güçlü araçlar olmayı sürdürüyor. Tarihteki ilk bilinen salgın ise Antoninus (Galen) salgını. Öyle ki bu salgın, Roma İmparatorları Lucius Verus ve Marcus Aurelius Antoninus’un da ölümüne neden oldu. Tarih boyunca görülen en ölümcül hastalık kara veba oldu.
KARA VEBA’NIN AVRUPA NÜFUSUNU YÜZDE 60 AZALTTIĞI TAHMİN EDİLİYOR
İnsanlık tarihinin en ölümcül salgınlarının başında “Kara ölüm” olarak da nitelendirilen veba salgını geliyor. Kara veba’ya Yersina pestis adlı bakterinin yol açtığı ortaya çıktı. 1346-1253 yılları arasında meydana gelen salgında 75 ila 200 milyon arasında insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor. Bu salgın sonrası Avrupa kıtasının nüfusu yüzde 30 ile yüzde 60 oranında azaldığı belirtiliyor.
Dünyada en fazla kişinin ölümüne sebep olan salgınlardan bir diğeri de çiçek hastalığı oldu. Çiçek hastalığı, Variola major ve Variola minor olmak üzere iki virüs varyantından birinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktı. Amerika kıtasındaki yerliler ile temas eden Avrupalı kaşifler beraberlerinde getirdikleri virüs ve bakterileri buradaki insanlara bulaştırdılar. Tarihte 56 milyon kişinin hayatına mâl olan çiçek hastalığı en son Ekim 1977’de teşhis edildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1980 yılında hastalığın dünya üzerinden tamamen silindiğini duyurmuştu.
500 MİLYONDAN FAZLA KİŞİYE BULAŞTI… İSPANYOL GRİBİ
İspanyol giribi, 1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır. Etkisini sürdürdüğü 2 yılda 500 milyondan fazla insana bulaştığı tahmin edilen İspanyol gribi, 45 milyon kişinin de ölümüne sebep oldu. Salgına İspanyol denmesinin sebebi ise İspanya basınının grip haberlerini sansürsüz yazabilmesiydi. Birinci Dünya Savaşı’nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına alan İspanyol gribinin, dört yıl süren savaşın bitmesinde rol oynadığı düşünülüyor.
AŞI ÇALIŞMALARI HIZ KAZANDI: AIDS, 5. BÜYÜK HASTALIK
On yıllardır süren araştırmalara rağmen bilim insanları, her yıl binlerce insanı öldüren AIDS hastalığına karşı henüz bir aşı geliştirmeyi başaramadı. Koronavirüs salgını sonrası rekor sürede geliştirilen aşılarda kullanılan mRNA teknolojisi, AIDS hastalarına umut oldu. Amerikan şirket Moderna ile Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi, yaptıkları duyuruda, AIDS’e karşı mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşının insan üzerindeki denemelerine başladıklarını açıkladı. AIDS, 20. yüzyılın ortalarında maymunlardan insana geçtiği anlaşılan virüsü saptanabilen ilk örneği 1959’da Kongo’da görüldü. AIDS, 30 milyon insanın hayatına son verdi.
Öte yandan, BioNTech’in kurucularından Uğur Şahin ile Özlem Türeci de geçtiğimiz aylarda, AIDS aşısı üzerinde çalıştıklarını açıklamışlardı.
KORONAVİRÜS 5.9 MİLYON KİŞİNİN YAŞAMINA SEBEP OLDU
Dünyanın son olarak başına gelen hastalık ise Covid-19 oldu. İlk olarak 2019 yılında Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan koronavirüs, etkisini halen daha sürdürüyor. Birçok varyantı ile birlikte dönem dönem etkisini arttıran virüs bu zamana kadar toplam 422 milyon 855 bin 857 kişiyi enfekte etti. Virüs bugüne kadar toplam 5 milyon 895 bin 988 kişinin ölmesine neden oldu. Türkiye’de koronavirüs nedeniyle 91 bin 910 kişi hayatını kaybetti. Türkiye, bu alanda dünyada 19. sırada yer alıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***