YÖK Başkanı Erol Özvar TYT’ de 150 ve YKS’de 180 puan barajının kaldırıldığını ve sürenin 30 dakika artırılmasının artırıldığı açıkladı. Uzmanlar sınav 4 ay kala yapılan değişikliği değerlendirdi. Yaşanan durumun zaten baraj puanlar düşürülerek düşmüş olan öğrenci niteliğini daha da aşağıya çekeceğini ifade eden uzmanlar, eğitimin tüm kademelerinde başarısızlık hakim olduğunu belirtildi.
‘BAŞARISIZLIĞININ FATURASI ŞİMDİ BARAJLARA KESİLDİ’
Uzmanlar barajların kaldırılması ve sınav süresinin artırılmasına dair yaşanacak artı ve eksileri Sözcü’ye anlattı. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Son 10 yıldır kontenjanların plansız artması doluluk oranlarını negatif etkiledi. Doluluk oranı ortalama yüzde 88 oldu. 2017 ve 2021 yerleştirmede en sorunlu yıllardır. 2017’de 214 bin 2021’de de 169 bin kontenjan boş kaldı. 2021’de matematik soruları zor ve zaman alıcı olunca barajı geçen aday sayısı düştü. Barajlar ikinci ek yerleştirmede düşürülse de 220 bin kontenjan boş kaldı. 2015’de devlette kontenjanların yüzde 37 si, vakıflarda yüzde 39’u boştu. 2021’de dolmayan kontenjanların yüzde 71’i devlet, yüzde 24’ü vakıf üniversitelerindeydi. Devlet üniversitelerinde 2 yıllıklarda 55 bin ve 4 yıllık fakültelerde 91 bin kontenjan boş kaldı.”
Barajlar zaten nitelikli öğrenciyi akademiye taşımaktan ve üniversite niteliğini artırmaktan uzak olduğunu söyleyen Ünsal, “TYT sorularının yüzde 1.5’ini yapanlar 2 yıllık, AYT sorularının yüzde 20’sini yapanlar 4 yıllık bölümleri tercih edecek barajı geçiyordu. Yılda ortalama 2.6 milyon öğrencinin başvurduğu bir sistemin nitelikli öğrenci ile okulu buluşturma başarısızlığının faturası şimdi barajlara kesildi.”
‘2022’DE SINAVA REKOR BİR BAŞVURU BEKLENİYOR’
Ünsal, “YÖK ya üniversitelerin kontenjanlarına çeki düzen verecek veya sınav sistemini sil baştan değiştirecekti. En kolayını yapıp, barajları sıfırladı. Şimdi TYT’de Türkçe veya matematikten yarım net yapan bir aday 2 yıllıkları, AYT’de puanın hesaplanması için 2 testin en az birinden yarım net çıkaran her aday da sıralama barajı olmayan 4 yıllık programları tercih edebilecek. 2022’de sınava rekor bir başvuru bekleniyor.”
‘TÜRKÇE’DE 1 NET BİLE YAPAMAYAN ÜNİVERSİTELİ OLACAK’
Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, “YÖK barajı kaldırarak daha fazla öğrencinin üniversiteli olması için kapıları açtı. Bu durum zaten baraj puanlar düşürülerek düşmüş olan öğrenci niteliğini daha da aşağıya çekecek. Anadili Türkçe testinde 1 net bile yapamayan bir öğrenci artık üniversiteye yerleşecek. Çok vahim bir tablo.”
‘İŞSİZ ÜNİVERSİTE MEZUNLARI 5 YIL SONRA BAŞIMIZA DERT OLACAK’
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, “Ülkede artık ‘lisede sınıfta kalma, bitirme sınavı, sınav barajı’ yani üniversite için gereken taban yeterliliğini ölçecek, hiçbir sistem kalmadı. Tümüyle yanlış bir karar. Baraj kaldırıldığı için 0.5 net yapan gençler bile üniversiteye yerleşecek. Temel okur yazarlığa sahip olmayan bir genci üniversiteye almak bu gence de sınıftaki diğer öğrencilere de akademisyenlere de zarar. Tercih yapacak aday sayısı yüzde 50 artacak. İşsiz üniversite mezunları 5 yıl sonra başımıza dert olacak.
‘GECE YARISI KARARIYLA BARAJLAR KALKTI’
Eğitim Uzmanı Ali Taştan, “Eğitimin tüm kademelerinde başarısızlık hakim oldu. Dört işlem yapamayan, okuduğunu anlamayan lise mezunları 15-16 netle 4 yıllık fakültelere giriyordu. Bu durum kabul edilemez iken şimdi bir gece yarısı kararıyla barajlar kaldırıldı. Tek soru yapan öğrencilere üniversite yolu açıldı.”
‘Z KUŞAĞI BARAJ OYUNUNA KANMAZ’
TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Ankara Milletvekili/ Eğitimci Yıldırım Kaya, “Üniversite baraj puanının kaldırılması üniversiteleri ticarethane, öğrenciyi müşteri gibi gören bir zihniyetin sonucudur. Vakıf üniversitelerine, öğrenci yani para kazandırma projesidir. Seçim yatırımı olan siyasi bir karar. Üniversite mezunları iş bekliyor. Z kuşağı baraj oyununa kanmaz.”
‘YÜKSEKÖĞRETİMDE KALİTE DÜŞÜŞÜ KAYGISI YARATTI’
Rehberlik Uzmanı/Eğitimci Cihan Yeşilyurt, “TYT’de orta ve alt başarı düzeyindeki adaylar, uzun metinli soruları yetiştiremiyordu. 30 dakika süre artışı onlar için olumlu. Baraj düşürülünce ilk 50 bini hedefleyen öğrencilerde ise orta gruptaki öğrenciler daha çok net yapacağı için çalışan/çalışmayanın ayrılamayacağı endişesi oluştu. 2021 YKS’de devlet ve vakıf üniversitelerinde işletme, iktisat, matematik, fizik, kimya, moleküler biyoloji, genetik gibi birçok programda binlerce kontenjan boş kaldı. 180 puan alan öğrenci 4 yıllık bölüm tercihi yaparken, 179 puan alan tercih yapamıyordu. Barajın kaldırılması adaylarda, 2022’de TYT ve AYT sorularının çok zor sorulacağı ve yükseköğretimde kalite düşüşü kaygısı yarattı.”
‘SİSTEMİN ÇİVİSİ ÇIKTI’
Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer, “ÖSYM verilerine göre 2021 TYT’de 100-150 puan arasında olan adaylar yüzde 3.6, 150-180 arasındakiler yüzde 20 ve 180 puanı aşanlar yüzde 46.8 oldu. AYT’de adayların yüzde 37’si yani 100 kişiden 37’si 0-100 puan arasında kaldı. 100-150 puan arası yüzde 5.75 ve 150-180 puan arası yüzde 25.6’ydı. 180 puanı aşanların oranı yüzde 31.5 oldu. Sistemin bütün çivileri zaten çıkmıştı. Şimdi baraj kaldırılarak, eğitimde de sürü bağışıklığı modeline geçildi.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***