Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin giderek yaklaştığı konusunda uyardığı bir dönemde arabuluculuk için bu hafta Ukrayna ve Rusya’ya ziyaretlerde bulunacak.
Pazartesi günü Kiev’e gidecek Alman Şansölye, salı günü ise Moskova’ya geçecek. Diplomatik müzakerelerin “birçok farklı kanal”dan yürütülmesini savunan Scholz, Alman parlamentosunun üst kanadında yaptığı konuşmada, “Müttefiklerimizle birlik içinde olduğumuz ve tüm askeri saldırganlığın Rusya ve hedefleri için çok ağır sonuçları olacağı konusunda Rusya’ya net bir mesaj göndermek, Avrupa’da bir savaşı önlememizi sağlamak bizim sorumluluğumuzdadır” dedi.
Fakat Alman Şansölye bahsi geçen “ağır sonuçlar” konusunu netleştirmedi. Üstelik hükümeti, Ukrayna’ya ağır silah tedarik etmeyi ve Rusya’ya karşı hangi yaptırımları destekleyeceğini açıklamayı reddetmesi, uluslararası kamuoyunda eleştirilmesine ve Almanya’nın pozisyonu hakkında şüphelerin doğmasına neden oldu.
Ayrıca “ağır sonuçlar”ın Rus doğal gazını Baltık Denizi’nin altından Almanya’ya taşımayı amaçlayan tartışmalı Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) boru hattını kapsayıp kapsamadığı da bilinmiyor. Fakat ABD Başkanı Joe Biden bu konunun Rusya’ya karşı bir “koz” olarak kullanılacağının sinyallerini verdi. Biden, “Rusya’nın olası işgali durumunda boru hattı kapatılacak” tehdidinde bulundu.
Fakat henüz faaliyette olmayan hattın kullanıma açılmaması ekonomik olarak Rusya’ya zarar vereceği gibi aynı zamanda Almanya için de arz sorunlarına neden olacak. Bu da Scholz’un açıklamalarında Nord Stream 2 konusuna vurgu yapmamasına neden oluyor.
Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de Scholz’un Ukrayna’ya yeni bir teklifle gitmeyeceğinin ve “masada belirlenen pozisyonlara bağlı kalınacağını ifade etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***