AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için Avrupa Konseyi’nin başlattığı ihlal sürecini tanımadıklarını söyledi. Erdoğan, “Bizim mahkeme kararlarımızı tanımayanı biz de tanımayız” dedi. Erdoğan, bugün kararını tanımadığı AİHM’e geçmişte 3 kez başvurdu.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı’nda iç ve dış politikaya yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Tutuklu iş insanı Osman Kavala ile ilgili gazetecilerin sorusu üzerine “Bizim mahkemeleri tanımayanları biz tanımayız. Bunu çok net söylüyorum. Bizim mahkemelerimizin vermiş olduğu kararlar var. AİHM ne demiş, Avrupa Konseyi ne demiş, bizi çok ilgilendirmiyor. Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz. Bizim mahkemelerimizi tanımayanları biz de tanımayız.” ifadelerini kullandı.
SARAY’DA ADALET BAKANIYLA KAVALA’YI GÖRÜŞMÜŞTÜ
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tutuklu iş insanı Osman Kavala davası ile ilgili Saray’da bakanlar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la toplantı yaptığı ortaya çıkmıştı. Halk TV yazarı İsmail Saymaz, eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ilk kez bu toplantıda Erdoğan’a istifasını sunduğunu yazdı.
TANIMIYORUM DEDİĞİ AİHM’E 3 KEZ BAŞVURDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve iş insanı Osman Kavala ile ilgili olarak, “Bizim mahkeme kararlarımızı tanımayanı biz de tanımayız” dedi. “Biz kendi mahkemelerimize saygı duyulmasını bekliyoruz” diyen Erdoğan, geçmişte 3 kez AİHM’e başvurmuştu.
Erdoğan, AİHM’in Türkiye aleyhine açılan davalarda verdiği kararlara yönelik eleştirilerini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı, daha önce de AİHM’in Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Başkanı ve eski Milletvekili Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması ile ilgili kararına tepki göstermişti.
Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanan Erdoğan, okuduğu şiir nedeniyle aldığı 10 aylık hapis cezası, sicil kaydının temizlenmesi ve milletvekili seçilebilmek için AİHM’e başvurdu.
ADİL YARGILAMA TALEBİYLE BAŞVURDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk kez AİHM’e 1999 yılında “adil yargılanma” talebi ile başvurdu. Erdoğan, okuduğu bir şiir sebebi ile “halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan 1998 yılında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından 10 ay hapis ve 177 milyon TL para cezasına çarptırıldı. Erdoğan’ın Yargıtay’da yaptığı itirazı reddedilince dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, AİHM’e başvurdu.
MİLLETVEKİLİ OLABİLMEK İÇİN AİHM’E GİTTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002 yılında tekrar AİHM’e başvurmak zorunda kaldı. Erdoğan milletvekili olabilmek için adli sicil kaydının silinmesini talep etti. Bu istek Diyarbakır 4 No’lu DGM’si tarafından kabul edilse de dönemin Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu karara itiraz etti. Kanadoğlu’nun girişimi sonrası Yargıtay 8. Ceza Dairesi, Diyarbakır 4 No’lu DGM’nin kararını bozdu.
2001 yılında yaşanan bu olayların ardından Erdoğan siyasi bir kararla halkın iradesinin önüne geçildiği gerekçesiyle AİHM’e başvurdu. Erdoğan 2002 yılında Yüksek Seçim Kurulu’nun milletvekili olamayacağı yönündeki kararını da AİHM’e taşıdı. Erdoğan, 2003 yılında Başbakan seçildikten sonra AİHM’e yaptığı başvuruları geri çekti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***