Yeni Zelanda hükümeti, ülkesine alınmayınca Taliban’dan yardım isteyen hamile gazeteci Charlotte Bellis’in ülkesine dönebileceğini açıkladı.
Yeni Zelanda hükümeti, Bellis’in ülkesine dönüşünde karantina kuralları gereği kalması için bir yer ayrıldığını ve uçuş düzenlemelerinin yapıldığını açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Grant Robertson gazetecilere verdiği demeçte, “Bellis için ayrılan bir karantina noktası var ve kendisini bunu ivedilikle kabul etmeye çağırıyorum” dedi.
Bellis ise Yeni Zelanda’nın katı Covid kuralları nedeniyle ülkesine dönemediğini ve Afganistan’a uçtuğunu söylemişti. Eski gazetecinin bu açıklaması kamuoyunda geniş yankı buldu.
Başbakan Yardımcısı Robertson bu çağrının kamuoyundan gelen tepkiler üzerine yapıldığı iddialarını reddetti.
Yeni Zelanda hükümeti Bellis’e iki kez konsolosluk yardımı teklif edildiğini açıklamıştı.
Charlotte Bellis Taliban’dan ne istedi?
Eski Al Jazeera muhabiri Charlotte Bellis, New Zealand Herald gazetesinde yayımlanan yazısında Afganistan’dan ülkesine dönebilmek çin Yeni Zelanda makamlarına 59 belge gönderdiğini ve geçen hafta başvurusunun reddedildiğini belirtmişti.
Yaklaşık 5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda’da şimdiye kadar sadece 52 kişi Covid’den yaşamını yitirdi. Bu sonuç, ülkenin sıkı karantina kurallarına bağlanıyor.
Ülkeye gelenlerin 10 gün otelde karantinada kalması gerekiyor. Ancak yığılma nedeniyle otellerde yer bulmanın çok zor olduğu belirtiliyor.
Katar-Belçika-Afganistan
Bellis ve Belçikalı erkek arkadaşı, New York Times foto muhabiri Jim Huylebroek geçen yıl Amerikan birliklerinin ülkeden çekilişini izlemek için Afganistan’a gitmişti. Bellis, Kasım’da Al Jazeera’dan ayrıldı.
Çift, Afganistan’dan ayrıldıktan sonra Katar’da yaşamaya başladı. Eylül’de hamile kalan Bellis, Katar’da evlilik dışı ilişki yasak olduğu için, Huylebroek’un memleketi Belçika’ya gitti. Ancak Bellis’in oturma izni olmadığı için çift burada da fazla kalamamıştı.
Bellis bunun üzerine tek vizelerinin olduğu ülke olan Afganistan’a dönmek için Taliban’dan yardım istedi. Yazıştığı bir Taliban yöneticisi, evli olmayan hamile bir kadın olmasına karşın Bellis’e güvende olacağı yönünde güvence vermişti.
Mayıs’taki doğumdan önce Yeni Zelanda’ya dönmeye çalışan Bellis, yazısında bir süre önce kadınlara ve kız çocuklarına muamelesi nedeniyle Taliban’ı eleştirirken, şimdi aynı soruları kendi hükümetine sormasının çok büyük bir tezat olduğunu belirtmişti.
Yeni Zelanda Hükümeti, Bellis’in 14 gün içinde dönme şartını yerine getirmediği için başvurusunun geri çevrildiğini ancak acil durumlar için düzenlemeler yapılabileceğini duyurmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***