Moskova yönetimi, Ukrayna konusunda Rusya ile Batılı ülkeler arasında yaşanan krizin çözülmesinin “diplomatik yollarla mümkün” olduğunu açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile televizyondan canlı yayınlanan bir toplantı yapan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Hala bir şans olduğunu söylemem gerek” dedi.
“Diyalog imkanlarımız tükenmekten çok uzak” diyen Dışişleri Bakanı, bu imkanların “uzatılması” ve “genişletilmesi” önerisinde bulundu. Bu açıklamaya ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “peki” diyerek yanıt verdi.
2014’te Kırım’ı ilhak eden ve Ukrayna’nın doğusundaki Rusya taraftarlarını destekleyen Moskova yönetimi, tüm saldırı iddialarını kesin bir dille reddetti. Fakat bölgedeki tansiyonun düşebilmesinin NATO’nun askeri alt yapılarının Doğu Avrupa’dan çekilmesi ve Ukrayna’nın NATO’ya “asla” kabul edilmemesi gibi bazı “güvenlik garantilerinin” verilmesine bağlı olduğunun altını çizdi.
Bu taleplerin kabul edilemez olduğunu belirten Batılı ülkeler ise silahların kontrolü gibi diğer önemli konularda daha kapsamlı görüşmelerin gerçekleştirilebileceğini teklif etti.
“Moskova’dan tansiyonu düşürücü acil işaretler bekliyoruz”
Bakan Lavrov’un açıklamaları Alman Şansölye Olaf Scholz’un Ukrayna’ya gittiği sıralarda gerçekleşti. Batı ile Rusya arasındaki krizi diplomatik yollarla çözme arayışındaki Alman Şansölye salı günü Moskova’ya geçecek.
Ukrayna’ya varmadan önce Twitter’dan bir mesaj paylaşan Şansölye, “Moskova’dan tansiyonun düştüğüne dair acil işaretler bekliyoruz” demişti. Mesajında Scholz ayrıca “yeni bir askeri saldırganlığın” Rusya için sonuçlarının “ağır” olacağı konusunda da uyarıda bulundu.
Kiev yönetimi ise sınırlarına konuşlandırılan on binlerce Rus askeri konusunda Moskova’dan açıklama talep ettiğini açıkladı. Bu konu hakkında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT) salı günü bir toplantı yapılması planlanıyor.
“Tatbikatlar sona eriyor”
Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu bölgedeki askeri tatbikatlardan bazılarının sona erdiğini ve bazılarının da sona ermek üzere olduğunu Vladimir Putin’e bildirdi.
Rusya’nın müttefiki Belarus ile ortak tatbikatları ve Ukrayna yakınlarındaki diğer tatbikatlar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı yönündeki endişeleri körüklemişti.
Son olarak ise Amerika Birleşik Devletleri cuma gecesi Rusya’nın “her an Ukrayna’yı işgal edebileceği” yolunda açıklama yapmış, ardından da Washington bir dizi askeri adım atmıştı. Polonya’ya 3 bin ek askerin gönderileceği kaydedilirken görev bölgesi Avrupa olan 6’ncı filoya da 4 muhrip gemi gönderilmişti.
Moskova bu iddaları kesin bir dille reddetmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***