Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni (LHC) anayasaları dahil temel belgelerinde belirtilen sınırlar içinde tanıdıklarını belirtti. Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentodan ülkenin dışında güç kullanmak için yetki istedi. Rusya Parlamentosu, Putin’in talebine olumlu yanıt verdi.
2014’te imzalanan Minsk Antlaşması’nın Ukrayna’nın anlaşmaya bağlı kalmaması ve sebebiyle geçersiz hale geldiğine işaret eden Rus lider, Batılı ülkelerin de bu süreçte etkin rol oynayamadığı vurgusu yaptı.
‘MİNSK ANLAŞMASI, KİEV TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ’
Putin “Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü” dedi.
Putin “Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık” diye konuştu.
Putin “Dün DHC ve LHC ile işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmalarını imzaladık. Bu anlaşmalarda, söz konusu cumhuriyetlere askeri dahil yardım sağlayacağımızı öngören maddeler var. Orada çatışma devam ettiği için bu kararla, gerekirse taahhütlerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu net biçimde ortaya koyuyoruz” diye devam etti.
Ordumuzun hemen şimdi oraya gideceğini söylemiyorum. İkincisi, olası eylemlere ilişkin tahminlerde bulunmak mümkün değil. Her şey, yerde gelişen somut duruma bağlı.
‘UKRAYNA’NIN TAKTİKSEL NÜKLEER SİLAH ELDE ETMESİ RUSYA İÇİN TEHDİT’
Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesinin Rusya açısından güvenlik sorunu teşkil ettiğine de işaret eden Putin “Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit” dedi. Rus lider, bölge açısından en iyi çözümün Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması olduğuna işaret etti:
“Ukrayna’nın NATO üyeliğine gelince. Batı ülkelerdeki mevkidaşlarımızın yüzlerini kaybetmemesi için bu sorunun en iyi çözümü, mevcut Kiev yönetiminin NATO’ya katılmaktan kendileri vazgeçmesi, tarafsızlığa uyması olur.”
‘RUSYA’YA KATILMA KARARINI TANIMALI’
Konuşmasında 2014 yılında Rusya’ya yeniden bağlanan Kırım’a da değinen Putin “Kırım’da kimse silah zoruyla Rusya’yla birleşmekten yana oy kullanmadı. Batı bu karara saygı duymalı” ifadelerini kullandı.
Putin açıklamasında “Ukrayna, ilişkileri normalleştirmek için Kırım ve Sivastopol’de yaşayan insanların Rusya’ya katılma kararını tanımalı” vurgusu yaptı.
ÜLKE DIŞINDA ASKERİ GÜÇ KULLANIMI İÇİN YETKİ
Rusya’da yasama sisteminin üst meclisi Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in doğu Ukrayna’daki ‘barışı koruma’ operasyonları için asker gönderme talebini oy birliğiyle kabul etti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***