NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın yanlış bilgilendirme yaptığına dikkat çekerek hala Ukrayna sınırına yığınak yapmaya devam ettiğini belirtti ve Rusya’nın ‘Ukrayna’ya yönelik silahlı bir saldırı için mazeret yaratmaya çalışmasından’ endişe duyduklarını ifade etti.
NATO’nun Brüksel’deki karargahında bugün yapılan savunma bakanları toplantısının son oturumunun ardından bir basın toplantısı düzenleyen genel sekreter, Rusya’nın dünyayı askerlerini geri çektiğine dair görüntülerle “yanılttığını” söyledi.
Rus birliklerin giderek sınıra daha çok yaklaştığını, daha fazla savaş ve destek uçağı havalandırdıklarını ve Karadeniz’de hazırlıklarını keskinleştirdiklerini gördüklerini belirten Stoltenberg, “Bunları sebepsiz yere yapmazsınız ve bunları eğer eve dönmek için toparlanıyorsanız hiç yapmazsınız” diye konuştu.
Stoltenberg askerlerin geri çekilmesi ve gerilimin azaltılmasına dair girişimlerin “anlamlı” olması gerektiğini vurguladı.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise Moskova’nın 7 bin askeri daha Ukrayna sınırına gönderdiğini belirtti.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambert de Almanya’nın Rus askerlerinin geri çekildiğine dair işaret görmediklerini ifade ederek Rusya’yı derhal gerilimi azaltmak için katkı vermeye davet etti ve aksi takdirde ağır ekonomik ve siyasi sonuçlara hazırlıklı olması uyarısında bulundu.
Rusya Savunma Bakanlığı Kırım’daki bazı birliklerinin daimi üslerine geri döndüğüne dair görüntüleri dün Rus haber ajansları aracılığıyla paylaşmıştı.
“Rusya’nın niyetini bilmiyoruz”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebilecek askeri kapasiteye ve kabiliyete sahip olduğunu vurgulayan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Rusya’nın kabiliyetini biliyoruz ama niyetini bilmiyoruz. Bu çok tehlikeli” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna içinde özellikle de Donbass bölgesinde Rus istihbaratçıların etkin olduğunu bildiklerini belirten genel sekreter, bu kişilerin Ukrayna’yı işgal için mazeret oluşturabilecek bir olay yaratma girişimlerinden haberdar olduklarını kaydetti. Stoltenberg, NATO ve müttefiklerinin Rusya’nın bu tür girişimlerine zemin oluşturacak yanıltıcı ve yanlış bilgilendirmeyi önlemek amacıyla durumu yakından takip ettiklerini ve ortaya çıkardıklarının altını çizdi.
Stoltenberg ‘Büyük güçlerin diğer ülkeleri korkuttuğu, sindirdiği ve dikte ettiği döneme geri dönemeyiz’ diye konuştu.
Gürcistan: Toprak bütünlüğümüzü korumanın tek yolu NATO üyeliği
İttifakın Gürcistan ve Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne olan güçlü desteğini yinelediğini belirten Stoltenberg “Bugün NATO üyeleri ittifakın kapılarının açık olduğunu bir kez daha teyit etti” diyerek üyelikle ilgili bütün kararların NATO üyeleri ve üye olmayı arzulayan ülkelere ait olduğunu yineledi.
Rus TASS haber ajansı ise Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze’nin bugün Stoltenberg’le yaptığı görüşme sonrasında ülkesinin toprak bütünlüğünü korumasının tek yolunun NATO üyeliği olduğunu söylediğini aktardı.
“NATO UKrayna’ya desteğini sürdürüyor”
Stoltenberg, Rusya’nın Güney Osetya’daki asker varlığını ve Rusya Parlamentosu Duma’nın Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçı Donbas bölgesinin bağımsızlığını tanıma girişiminin de toplantıda görüşüldüğünü ifade ederek “Bu durumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin açık ihlali olduğu konusunda mutabıkız” diye konuştu.
Meşru müdafa hakkının Birleşmiş Milletler anlaşmasında tanınan bir hak olduğunu vurgulayan Stoltenberg NATO’nun Ukrayna’nın bu hakkını kullanarak savunma kabiliyetini güçlendirmesi için yardım etmeyi sürdürdüğünü belirtti. Bu yardımın eğitim ve askeri teçhizat, siber ve istihbarat uzmanlığı ve önemli miktarda mali destekten oluştuğunun altını çizdi.
“NATO, Romanya ve diğer ülkelere asker gönderebilir”
Stoltenberg Rusya’nın saldırı yapmadan ve geri çekilmeden bu baskı durumunu uzun vadeli sürdürmesi durumunda NATO’nun planının ne olacağına dair bir soru üzerine de NATO’nun 2014 yılından bu yana bu gerginliği yaşadığını ve bu nedenle doğu kanadını güçlendireceğini belirterek toplantıda bir sonraki adımlara yönelik olarak Romanya ve NATO’nun orta, doğu ve güneydoğusunda yer alan diğer ülkelere muharip güçlerin gönderilmesi konusunda görüş aldıklarını bildirdi.
NATO’nun güçlü, birlikte ve barışçıl bir çözüme hazır olduğunu vurgulayan genel sekreter diyaloğa inandıklarını ve üye devletlerin Rusya ile diyaloğu sürdürmek istediğini de tekrarladı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***