Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Batı’nın Moskova’ya yönelik tehditlerinin Ukrayna konusundaki gerilimi azaltmak için hiçbir şey yapmayacağını” söyledi.
Lavrov, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile Moskova’da yapacağı görüşme öncesinde “İdeolojik yaklaşımlar, ültimatomlar, tehditler, ‘bu yol hiçbir yere çıkmaz’ ifadesini kullandı.
Truss da İngiltere’nin Ukrayna sınırına asker yığılmasını ve “Ukrayna egemenliğini baltalama girişimlerini görmezden gelemeyeceğini” dile getirdi.
Krizin aşılması için alternatif yol olduğunu belirten Truss, “Çatışmayı ve kan dökülmesini önleyen diplomatik bir yol var. Rusya’yı bu yola başvurmaya çağırmak için buradayım” diye konuştu.
“Yaklaşım diplomatik değil”
Avrupa ve Washington’daki diplomatların Rusya’ya karşı artan oranda tehdit ve ültimatom dili kullandığını belirten Lavrov, bu yaklaşımın diplomatik olmadığını kaydetti.
Bir İngiliz dışişleri bakanının 2017’den bu yana Rusya’ya yaptığı ilk ziyareti ‘eşi görülmemiş’ olarak nitelendiren Lavrov, İngiltere, Moskova ile ilişkileri geliştirmek isterse, “elbette karşılık vereceğiz” dedi.
Rus Dışişleri Bakanı, Londra ile ikili ilişkilerin “son yıllardaki en düşük noktasında” olduğunun altını çizdi.
Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile Rus mevkidaşı Sergei Shoigu cuma günü Moskova’da bir araya gelecek.
AB’den Rusya’ya “görüşmelere hazırız” mektubu
Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya bir mektup göndererek Avrupa’daki güvenlik mimarisi ve Ukrayna sınırındaki durumla ilgili artan gerilim konusunda görüşmeler yapabilecekleri mesajını vermeye hazırlanıyor.
Bazı Batılı medya kuruluşlarına taslağı sızdırılan 27 AB ülkesinin ortak mektubunda, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in imzasının bulunduğu bildirildi.
Daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD ve bazı Avrupa ülkelerine gönderdiği mektuba yanıt niteliği taşıyan metinde, Moskova’nın Ukrayna sınırından ve Belarus’tan güçlerini çekmesi istendi.
“Avrupa ülkelerinin birlikteliğini” vurgulamak için Borrell’in koordinasyonunda hazırlanan AB ülkelerinin ortak mektubunda, durumla ilgili derin endişelerin devam ettiği, gerginliklerin ve anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiği belirtildi.
Mektupta, “Biz AB olarak, NATO’daki ortaklarımızla birlikte, herkesin güvenliğinin nasıl güçlendirileceği hakkında Rusya ile diyaloğu sürdürmeye hazırız.” ifadesi yer aldı.
Lavrov’un mektubu
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, son olarak geçen hafta ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerin de içinde bulunduğu bir grup ülkeye mektup göndererek AGİT çerçevesindeki güvenlikle ilgili yükümlülükleri konusunda yanıt beklediklerini bildirdi.
Lavrov mektubunda “Batılı ülkeler, ihtiyaç duydukları unsurları seçiyor, yani devletlerin ittifakları özgürce seçme hakkını yalnızca kendi güvenliğini sağlamak için kullanıyor ve bunların gelişimine göre utanç verici şekilde hareket ediyor. Güvenliğin bölünmezliği ilkesi, NATO’nun sorumsuzca genişlemeye yönelik izlediği siyasetin haklı çıkarılması için seçici olarak kullanılıyor. İşler böyle yürümeyecek. Güvenliğin bölünmezliği ile ilgili yapılan anlaşmalar, güvenliğin ya herkes için olduğu ya da hiç kimse için olmadığı anlamına geliyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığmasının ardından Batı ile Rusya arasındaki gerginlik Soğuk Savaş döneminden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Batılı ülkeler Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalede bulunmaya hazırlandığını savunurken Kremlin bu iddiayı yalanlıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***