Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil günü kapsamında Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan bir otelde bir araya gelerek, 2022 yılının yol haritasını açıkladı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadi Partisi, Kürdistan Demokrat Partisi – Bakur (KDP-Bakur), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ile çok sayıda milletvekili açıklamaya katıldı.
İMZA KAMPANYASI
HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, açıklama öncesi 2 saatli bir tartışma yürüttüklerini ve Kürtçe için neler yapabileceklerini geniş bir şekilde tartıştıklarını ifade etti. Ceylan, iktidarın Kürtçenin eğitim ve resmi dil olarak kabul etmesini isteyerek, halka da “Çocuklarınızla her alanda Kürtçe konuşun” çağrısı yaptı.
Ardından konuşan Kürt Dil Platforumu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebiyle başlatılan imza kampanyasına değindi. Kampanyayla Kürtçe için ciddi bir hassasiyet yaratıldığına dikkati çeken Cizîrî, toplanan imzalarla kampanyanın büyük oranda amacına ulaştığını kaydetti. Kampanya sırasında birçok panel, semire ve konser düzenlediklerini ancak her seferinde engellemelerle karşılaştıklarını kaydeden Cizîrî, kampanyada ortaya çıkan eksiklikleri de tamamlayarak yollarına devam edeceklerini vurguladı.
SİYASETÇİLERE ÇAĞRI
MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise, hazırlanan ortak metnin Kurmancî’sini okudu. Kan, 21 Şubat kampanyasının sonlanmasının ardından da Kürtçe için çalışmalar sürmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dilimiz varlığımız, kimliğimiz ve onurumuzdur. Bu değerleri her zaman dile getirmeliyiz. Dil sorunu her zaman Kürt toplumu ve siyasetinin gündeminde olmalı. Kürt toplumu ve siyasetinin renginin her zaman Kurdî olmasını umuyoruz. Bundan kaynaklı Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu’nun birlikte çalışmasına ve her kurumun kendi alanında Kürtçenin geliştirilmesi için çalışma yürütmesine karar verdik. Her birlikte Kürtçeyi hem Kürt toplumu hem de Türkiye siyasetinin gündemine sokmalıyız” dedi.
KÜRTÇE NEWROZU
Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu’nun Kürt siyasetinden 2022 Newrozu’nun Kürtçe Newrozu olmasını isteyeceğini aktaran Kan, “Sadece bir kentte değil tüm Newroz kutlamalarının yapıldığı kentlerde en önemli başlık Kürtçe olmalı. Sadece siyasetçiler değil bütün yazar, aydın, şair, seyda, sanatçı ve şahıslar Newroz kutlamalarında dil üzerine konuşmalı. Dil üzerine konuşacaklar Kürt halkına şunu sormalı: Siz Kürtçenin eğitim ve resmi dil olmasını istiyor musunuz? Bu talep yüksek sesle onaylatıldığında Kürtçe anadilde eğitim için de referandum niteliği taşıyacak. Milyonların birlikte bu talebe karşılık vereceğini umuyoruz” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ SÜRECEK
Kan, 8 Mart çalışmalarının tümünde de benzer talebin haykırılması çağrısı yaparak, şöyle devam etti: “Kürt kadınları ve dostları, bu çalışmalarda da benzer talebi yüksek bir sesle referanduma sunacaklar. Bu talebin onaylatılması birçok alana büyük bir moral verecek. Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu olarak Kürdistan’ın bütün kentleri ve metropollerde şubelerimizi çoğaltmak istiyoruz. Dil örgütü kurmak istiyoruz. Dil çalışmaları her alanda büyümeli. Her kurum ve örgüt kendi alanında çalışmaları büyütmeli, birbirine destek vermeli. Kürt medyasıyla da ilişkiler daha da sistemleştirilmeli, Kürt medyasından Kürtçeye daha çok ağırlık vermesi istenmeli.” Kan, son olarak 15 Mayıs Kürt Dili Bayramı’na kadar sürecek çalışmalar kapsamında seminer, panel ve konferanslar düzenleneceğini aktardı. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***