Yargıtay tarafından bozulan Çarşı davası ile İstinaf Mahkemesi’nce bozulan Gezi Parkı davasının birleştirildiği, tek tutuklusu Osman Kavala olan Gezi Davası’nın dördüncü duruşması bugün İstanbul Adliyesi’nde görüldü.
Duruşmada Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mahkeme ayrıca, Çarşı ve Gezi davalarının ayrılmasına karar verdi. 17 kişinin yargılandığı “Gezi Davası’nın”, Gezi Parkı eylemlerine katılan Çarşı taraftar grubundan 35 kişinin yargılandığı “Çarşı Davası” ile birleştirilmişti. Bir sonraki duruşma 21 Mart saat 10.00’da görülecek.
İHLAL PROSEDÜRÜ RESMEN BAŞLAMIŞTI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 4 yıl 4 aydır cezaevinde tutulan iş insanı Osman Kavala’yı serbest bırakmayan Türkiye’ye resmen ihlal prosedürü başlatmıştı. Bu prosedür Türkiye’ye karşı ilk, Avrupa Konseyi tarihinde de ikinci ihlal prosedürü olma özelliğini taşıyor.
‘FİLM ÇEKMEK SURETİYLE CUMHURİYET’İ YIKMAYA TEŞEBBÜS…’
Duruşmada savunma yapan Çiğdem Mater, “iddianamede 43 yerde ismim geçiyor. Bu ifadeler aynı cümlelerin tekrarından oluşuyor. İkinci kez yargılandığım davada film çekmek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya teşebbüs ettiğim söyleniyor. Üstelik suçlama konusu film çekilmemiş bile. İddianamede iddia edilenin aksine Gezi hakkında film yapmadım, kaldı ki film yapsaydım da bunun konuşulacağı yer mahkeme salonları değil, sinema salonları olurdu” ifadelerini kullandı. Mater, savunmasını “Bu iddianame hayatın bazen sinemadan daha kurmaca ve karışık olduğunu gösterdi” diyerek bitirdi.
Serbest Görüş:
BİRLEŞTİRME VE AYRILMA TALEP EDEN AYNI MAHKEME
Duruşma savcısı ayrılma taleplerine ilişkin mütalaasında, dosyada tutuklu sanık bulunması ve gelinen aşama itibarıyla Çarşı Davası sanıklarının dosyasının ayrılmasını istedi. Savcı mütalaasının ardından Osman Kavala’nın tutukluluk durumuna ilişkin beyanlara geçildi. Osman Kavala’nın müdafii Köksal Bayraktar beyanında “Bu davaların birleştirilemeyeceğini beş duruşma önce söyledik” diyerek başladı ve şöyle devam etti: “Gezi Davası’nda sanık olan kişiler iyice belirsizleştirildi. Adeta sisler içinde bir yere getirildi. Burası önemli bir yer. Tarihe geçecek. Birleştirme talep eden mahkeme ile birleştirmeyi kabul eden mahkeme aynı mahkeme olamaz. Türkiye yargısı bunu da yazacaktır.”
AVUKAT İLKİZ: BOŞUNA OYALANIYORUZ
Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın avukatı Fikret İlkiz, şunları söyledi: “Ne oldu nasıl oldu da şimdi tek tek sanık isimleri sayarak tefrik talep ediyorsunuz. Aksi yöndeki tüm taleplerimize tüm dilekçelerimize rağmen daha önce böyle bir talep yokken, ne oldu da şimdi tefrik talep ettiniz? Biz buraya kendi isteğimizle gelmedik. 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla da gelmedik. Buraya 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanının kararıyla geldik. Bırakın biz de 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki beraat kararımızı tartışalım. Beş celsedir boşuna oyalanıyoruz.”
GEZİ VE ÇARŞI AYRILDI, KAVALA’NIN TUTUKLULUĞUNA DEVAM
Mahkeme, Osman Kavala’nın avukatının, heyetin davadan çekilmesi talebini ‘yargılamayı uzatmak amacı taşıdığı’ gerekçesiyle reddetti. Çarşı davasının ayrılarak ayrı bir esas üzerinden devamına karar veren mahkeme, Gezi davasıyla ilgili dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için savcıya gönderilmesine ve Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oy çokluğu ile karar verdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***