Doğu Türkistan’da Uygurlara yönelik soykırımı dile getirdiği için Çin’in hedefi olan NBA oyuncusu Enes Kanter (Freedom), bu yılki Nobel Barış Ödülü adayları arasında gösterildi.
I’m honored and humbled to received the nomination for the Nobel Peace Prize. @NobelPrize
Sometimes taking a stand is more important than your next paycheck.https://t.co/ZjAPiHUoaD
— Enes FREEDOM (@EnesFreedom) February 16, 2022
Enes Kanter, konuyla ilgili paylaşımında, “Nobel Barış Ödülü adaylığını almaktan onur ve gurur duyuyorum. @Nobel Ödülü Bazen tavır almak bir sonraki maaşınızdan daha önemlidir.” ifadelerini kullandı.
NBA, ENES’İ YALNIZ BIRAKTI; HİKAYE BÖYLE BAŞLAMIŞTI
Atlantic dergisinde de George Packer imzasıyla ‘Şimdi hepimiz gerçekçiyi’ başlıklı bir yazı kaleme alındı. Söz konusu yazıda Enes Kanter’in öyküsü anlatılıyor. Erdoğan rejimini eleştiren Enes’in ailesinin nasıl tehdit edildiği, vatandaşlıktan çıkarıldığı belirtiliyor. Türkiye’yi hedef seçtiği için NBA’in Enes’i yalnız bıraktığı ifade ediliyor.
Yazıda yer alan bilgilere göre Nobel ödüllü 30 isim Boston Celtics’e bir mektup göndererek, ‘Çin’in baskısına boyun eğmeyin, tarihin doğru tarafında yer alın’ diyor…
ENES KANTER, UYGURLARI NASIL FARK ETTİ?
Peki Enes Kanter’in Uygurlarla ilgili hassasiyeti nasıl ve ne zaman başladı. Makalede bunun hikayesini de buluyorsunuz. Brooklyn’li çocuklarla basketball kampına katılan Enes’in yanına bir ebeveyn geliyor ve Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımı hatırlattıktan sonra, “Sİzin Müslüman kardeşleriniz Çin’de toplama kamplarında işkence ve tecavüze uğruyorken kendinize nasıl insan hakları aktivisti diyebilirsiniz?” diyor.
OTELE KAPANIYOR, PERDELERİ ÇEKİYOR
Yazıda, sonrasında yaşananlar şöyle anlatılıyor:
“Enes Kanter, Çin’in Uygurlara yönelik kitlesel baskısı hakkında çok az şey biliyordu. Aktivizmini en iyi bildiği ülkeye odaklamıştı. ‘Size geri döneceğime söz veriyorum’ dedi ebeveyne.
Kanter, günün kalan etkinliklerini iptal etti. Oteline döndü, perdeleri kapattı, yatağına uzandı, telefonunu çıkardı ve Google’dan Uygurları araştırdı. Gecenin çoğunu okuyarak geçirdi. Gözleri şiş ve utanarak uyandı.
30 DAKİKA BOYUNCA AĞLIYOR
Kanter menajerine, “Bana toplama kampından sağ kalan birini bulun” dedi. Washington’daki bir Uygur kadın ona toplu tecavüz ve işkence hikayesini anlattı. Yarım saat ağladı. Kanter ona yardım etmek için ne yapabileceğini sorduğunda, “Güvendeyim. Bu kamplarda acı çeken milyonlarca insan var. Beni unut. Farkındalığınızı onlara yöneltin.” dedi.
SANA VE UŞAKLARINA BİR MESAJIM VAR
“20 Ekim’de, Boston Celtics’in Madison Square Garden’da New York Knicks’e karşı sezon açılışından hemen önce sosyal medyada bir video yayınladı. Üzerinde dua eden Dalai Lama’nın resmi olan siyah bir tişört giymiş, boş beyaz bir duvara karşı durdu. (İnsanlar onun sadece Müslüman kardeşlerini desteklediğini düşünmesinler diye Sincan’dan önce Tibet hakkında konuşmak istedi.) “Çin’in acımasız diktatörü Xi Jinping, sana ve uşaklarına bir mesajım var” dedi parmağını kamerada dürterek. “Özgür Tibet. Özgür Tibet. Özgür Tibet.”
ÇİN’LE GÖĞÜS GÖĞÜSE SAVAŞIYOR: BİRİ BUNU YAPMALIYDI
“Bu Kanter’in aktivizm tarzıdır – kişiseldir. Sanki Xi Jinping ucuz atışlar yapan ve bariz fauller yapan bir zorbaymış ve diğer herkes ona seslenmekten korkuyormuş gibi, bir diktatörün yüzüne burun buruna, göğüs göğüse bakıyor. Kanter, “Birinin bunu yapması gerekiyordu.” diyor. (…)”
10 YIL BOYUNCA TÜRKİYE’Yİ KONUŞTUM KİMSE ARAMADI!
Yazının devamında Enes’in giydiği ayakkabılar ve Çin aleyhine verdiği demekler nedeniyle nasıl baskı altına alındığı ayrıntılı olarak anlatılıyor. Çin, Celtics’in maçlarını yayınlamayı durduruyor. Enes’e yüzlerce telefon geliyor. Özel tasarlanmış ayakkabıları giymemesi steniyor. Ancak Enes bütün bunları, “10 yıldır Türkiye’yi konuştum, bir telefon gelmedi. Bir gün Çin hakkında konuştum, her saat başı telefon alıyorum.” diyerek reddediyor.
‘DİNLE DOSTUM, YAPTIĞIN ÇOK CESURCA AMA…’
Enes Kanter, söz konusu yazıda takım arkadaşları tarafından dışlanmadığını, sessiz bir destek aldığını anlatıyor muhabire. Bir maç sırasında yaşadığı şeyi şöyle dile getiriyor: “Bir keresinde bana, serbest atış atmaya hazırlanırken bir Lakers oyuncusu mırıldandı: “Dinle dostum, yaptığın çok cesurca, konuşmaya devam et ama bunun hakkında konuşamam. Bu takımlar bizi yakaladı.”
Enes Kanter’e göre NBA’deki oyuncular Uygurlara yönelik soykırımı yeterince bilmiyor. “Ama para kaybetme korkusu, işi kaybetme korkusu, ciro anlaşmalarını kaybetme korkusu gibi hissediyorum… Ayrıca, bazen Amerika dışında neler olup bittiğini yeterince umursamıyorlar.” diyor.”
NBA ONU ‘GÖZDEN VE AKILDAN UZAKTA TUTUYOR; TIPKI UYGURLAR GİBİ!
“Perşembe takas son günüydü. Öğleden sonra geç saatlerde Celtics, Freedom’ı 2019’da Hong Kong’un demokrasi yanlısı protestocularını desteklemek için genel menajerini tweetini geri çekmeye zorlayan Houston Rockets’a gönderdi. Birkaç dakika içinde Rockets özgürlükten feragat etti ve başka hiçbir takım onu almadı. Şimdi NBA onu istediği yerde tutuyor – Uygurların kendileri gibi gözden uzak, akıldan uzak.”
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***