Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazeteci Ayşenur Arslan’ın KKTC’de uğradığı saldırıda ölen kumarhane işletmecisi Halil Falyalı’ya ilişkin sözleri nedeniyle sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Türk Mukavemet Teşkilatı, KKTC’nin Kuvayı Milliye’sidir ve Kıbrıs’ta Türklerin direnişinin sembolüdür” dedi. Çavuşoğlu, “İnşallah bir düzeltici açıklama da yaparlar çünkü gördüğüm kadarıyla dün hem KKTC‘de hem de Türkiye’de infial yarattı bu açıklama” ifadelerini kullandı.
Arslan, Halk TV’de yayınlanan Medya Mahallesi programında Falyalı’dan bahsederken “Kendini TMT, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın üyesi olarak tanıtırdı. Türk Mukavemet Teşkilatı, Ada’da ve yakın interlandında suikastlarla bilinen bir illegal diyelim, bir yarı resmi bir oluşumdu” demişti. Arslan’ın bu sözlerin ardından sosyal medyada hedef gösterilmesi ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik gibi isimlerin de eleştirmesinin ardından RTÜK, Halk TV hakkında inceleme başlattıklarını duyurmuştu.
‘ÇOK ÜZÜLDÜM’
Çavuşoğlu da katıldığı TRT Haber yayınında şu yorumu yaptı: “Türk Mukavemet Teşkilatı, KKTC’nin Kuvayı Milliye’sidir ve Kıbrıs’ta Türklerin direnişinin sembolüdür…Kıbrıs bir milli mesele politikasıdır, başka konularda görüş ayrılığımız olabilir, Kıbrıs davası hepimizin davasıdır. Kıbrıs, Kıbrıs Türklerinin, Türkiye’nin ve Türk milletinin davasıdır. O yüzden dün akşam böyle bir söylemi görünce ben önce inanamadım, sonra bir daha dinledim. Açıkça bir hanımefendinin bir televizyon programında bu söylem içinde olduğunu gördüm, çok da üzüldüm. İnşallah bir düzeltici açıklama da yaparlar çünkü gördüğüm kadarıyla dün hem KKTC‘de hem de Türkiye’de infial yarattı bu açıklama. Dikkatli olmak lazım.”
‘KIBRIS SORUNUNUN İKİ BOYUTU VAR’
Dışişleri Bakanı, Kıbrıs meselesine dair değerlendirmesindeyse, sorunun iki boyutundan birinin hidrokarbon konusunda gelir paylaşımı olduğunu söyledi. “Kıbrıs’ta kalıcı bir siyasi çözüm ne kadar olur bilmiyoruz, ama gelir paylaşım konusunda aslında Rumlar evet dese samimi olsa Avrupa Birliği de bunlara biraz baskı yapsa ya da ikna etse çok kolay. İki taraf arasında iki taraftan şirketler üzerinden Avrupa Birliği ya da BM mekanizması üzerinden bu hakça gelir paylaşımı düzenlenebilir” değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk tarafının çok yapıcı tekliflerde bulunmasına rağmen Rum tarafının paylaşım konusunu reddettiğini vurguladı.
Türkiye’nin, Yunanistan’ın Ege’de silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal ettiği için Birleşmiş Milletler’e (BM) iki mektup gönderdiğini belirten Çavuşoğlu, bu işin takipçisi olacaklarını belirtti. Çavuşoğlu, bu adaların Lozan ve Paris Barış Anlaşmalarıyla Yunanistan’a silahsızlandırılma şartıyla verildiğini vurgulayarak, Atina’nın 1960’lı yıllarda bunu ihlal etmeye başladığını söyledi.
Türkiye’nin BM’ye yazdığı mektuplarda bu adaların Yunanistan’a şartlı verildiğini ancak Yunanistan’ın bu anlaşmaları ihlal ettiğini belirttiğini aktaran Çavuşoğlu, “Yunanistan bundan (adaların silahlandırılmasından) vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır.” dedi.
BM’den Türkiye’nin mektubuna herhangi bir yanıt gelmemesi ve Yunanistan’ın ihlale devam etmesi halinde Türkiye’nin adaların egemenliğini tartışmaya açıp açmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, “Elbette başlatacağız. Bu anlaşmaların tarafları var. Lozan Anlaşması, Paris Barış Anlaşması… Uluslararası platformda bu tartışmayı tabii ki başlatacağız.” diye konuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***