Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Ukrayna krizinde Avrupa’nın güvenliğini tehdit ederek “Soğuk Savaş dönemi taleplerinde bulunduğunu” savundu.
Bu yıl 58’incisi düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı’nın bugünkü açılış töreninden hemen önce Baerbock, Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Baerbock, “Ukrayna’yla sınırına eşi benzeri görülmemiş şekilde asker yığan ve Soğuk Savaş taleplerinde bulunan Rusya, Avrupa’nın barış düzeninin temel prensiplerine meydan okuyor” dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaş tehdidinin ortadan kalkması için Ukrayna’nın asla NATO’ya katılmayacağına dair güvence sağlanması ve Batılı güçlerin Doğu Avrupa’dan çekilmesi gerektiğini belirtmişti. Bu isteklerin yerine getirilmesi durumunda bölgede Soğuk Savaş dönemindekine benzer kutuplaşmalar oluşabilir.
Dışişleri Bakanı, Moskova’nın barış ve huzuru sağlamak için adım atması gerektiğini belirterek “Barışa doğru ufak adımlar bile savaşa doğru büyük adımlardan daha iyi. Rusya’nın tansiyonu düşürmeye yönelik ciddi adımlar atmasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Moskova’nın 1999’dan bu yana ilk kez Münih’teki zirveye katılmamasına da değinen Baerbock, “Rusya’nın bu fırsatı değerlendirmemesi bir kayıp” dedi.
Baerbock, Moskova’nın askerlerini çektiğine ve diyalog talep ettiğine dair mesajlarını somutlaştırmasının önemli olduğunu söyleyerek “Görüşme isteğine yönelik açıklamalar, gerçek görüşme teklifleriyle desteklenmeli. Askerlerin çekildiğine dair açıklamalar, birliklerin geri çekildiğine yönelik doğrulanabilir verilerle desteklenmeli” ifadelerini kullandı.
Bugün başlayacak ve üç gün sürecek konferansa aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg ve AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in bulunduğu birçok ülke ve kurumun temsilcisi katılacak.
Moskova-Kiev arasındaki gerilim, dün karşılıklı saldırı iddialarıyla yeniden tırmanmıştı. Rusya’da devlete bağlı haber ajansları Ukrayna’nın Kremlin destekli Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin kontrolündeki 4 bölgeye havan saldırısı düzenlediğini öne sürmüştü. 2014’te tek taraflı olarak Ukrayna’da bağımsızlığını ilan eden ve de facto devlet konumundaki Luhansk Halk Cumhuriyeti, Kiev tarafından terörist olarak görülüyor.
Ukrayna ise iddiaları yalanlayarak Rusya’nın kendilerine ateş açtığını fakat misilleme yapmadıklarını savunmuştu.
Rusya sınırdan birliklerini geri çektiğini ve savaş başlatmak istemediğini iddia ederken, ABD ise Kremlin’in sınıra 7 bin asker daha sevk ettiğini ve işgal hazırlığında olduğunu öne sürmüştü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***