AKP Grup Başkanvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu televizyonda katıldığı bir programda Avrupa’daki enflasyonla ilgili yaptığı yorumlar tartışmalara neden oldu.
HaberTürk televizyonuna konuşan Akbaşoğlu enflasyon ve hayat pahalılığının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yaşanılan bir sorun olduğunu belirtti.
Avrupa’da enflasyonun yüzde 1 seviyelerinden yüzde 6’lara 7’lere çıktığını vurgulayan Akbaşoğlu, Fransa’daki yakınlarından aldığı bilgilere göre 150 euroya dolan bir alışveriş poşetinin, şimdi 750 euroya dolduğunu vurguladı.
Programın sunucusunun bir matematik hatası yaptığı uyarısına rağmen Akbaşoğlu “Yüzde 5’le, 6 ile çarptığınızda zaten o rakamı alırsınız,” ifadelerini kullandı.
Peki Akbaşoğlunun konuşmasında örnek olarak verdiği Fransa’da enflasyon oranı yüzde kaç düzeyinde?
Yıllık enflasyon aralıkta AB’de yüzde 5,3 Fransa’da yüzde 3,4
Avrupa Birliği’nin resmi istatistik ofisi Eurostat’ın ocak ayı sonunda yayınladığı verilere göre AB’de kasım ayında yüzde 5,2 olan yıllık enflasyon, aralıkta yüzde 5,3’e ulaştı.
Euro Bölgesi’nde de kasımda yüzde 4,9 olan yıllık enflasyon, aralıkta yüzde 5 olarak belirlendi. Euro Bölgesi’nde aralık ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye çıkmış oldu.
Söz konusu dönemde enflasyon Fransa’da yüzde 3,4 oldu.
Öte yandan Fransız istatistik ofisi INSEE de enflasyonun ocak ayında yüze 2,9 olduğunu duyurdu ve fiyatların bu yılın ilk yarısında da artışını sürdüreceğini açıkladı. INSEE enflasyonun yüzde 3 ile yüzde 3,5 arasında olacağını tahmin ettiğini açıkladı.
Enflasyonun yüzde 1’den yüzde 6-7’ye çıkması ne anlama geliyor
Enflasyon bir ülkedeki fiyatların genel seviyesindeki artışı ifade eder. Enflasyon hesaplaması bir çok farklı kurum tarafından yapılırken genel olarak o ülkenin resmi istatistik kuruluşunun açıkladığı veriler baz alınır.
Türkiye’de bu hesaplamayı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) düzenli olarak yapar ve her ay açıklar. Her ay için TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri oranlanarak iki farklı tarih arasındaki endeks değişim oranı bulunmaktadır. İlgili mal sepeti tutarının bu oranda artırılması veya azaltılması yoluyla aynı mal sepetinin ilgili tarihteki parasal değeri de hesaplanmış oluyor.
Enflasyonun yüzde 1’den yüzde 6’ya çıkması fiyatların 6 kat artması anlamına gelmiyor. Bu, açıklanan dönemdeki fiyatların önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 oranında yükselmesi demek.
Bir alışveriş sepetinin fiyatının 150 eurodan 750 euroya çıkması için o sepetteki enflasyonun yüzde 400 olması gerekiyor. Genel enflasyonun hesaplanması içinse istatistik kuruluşları daha kapsamlı bir sepet oluşturarak bu sepetteki fiyat değişimlerini takip ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***