Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 40 HDP’li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının Anayasa’ya aykırı olduğuna ve ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti.
AİHM, Demirtaş ve 39 HDP’li vekilin başvurusunu karara bağladı.
Buna göre AİHM, Demirtaş ve HDP’li milletvekillerinin başvurusunda bir kez daha dokunulmazlıkların Anayasa’ya aykırı olarak kaldırıldığına hükmetti. Yüksek Mahkeme söz konusu vekillerin ifade özgürlüğünün de ihlal edildiğine karar verdi.
AİHM, haklarında ihlal kararı verdiği her bir HDP’li isim için 5 bin avro tazminat ödenmesine ve başvuru giderlerinin başvuruculara ödenmesine de hükmetti. Böylece Türkiye 200 bin avro tazminat ödemeye mahkum edildi.
Yüksek Mahkeme’nin kararını Demirtaş’ın avukatı Benan Molu, sosyal medya hesabından açıkladı.
Diken’in haberine göre, HDP Hukuk Komisyonu üyesi avukat Deniz Gedik, tutuklu HDP’lilerin tahliye edilmesi gerekliliğine vurgu yapan Gedik, ayrıca kesinleşen yargı kararları için de yeniden yargılamayla gözden geçirmenin şart olduğunu söyledi ve ekledi:
“İHM kararıyla, dokunulmazlıkların kaldırılmasının hukuka aykırı olduğu bir kez daha teyit edildi. Buna bağlı olarak başlatılan bütün yargılama süreçleri ve vekilliklerin düşürülmesinin hukuka aykırı olduğu da tescillenmiş oldu. Karar bir komite kararı ve bu nedenle tutuklu vekillerin derhal serbest bırakılması gerekiyor.
Çünkü en başta yapılan ‘hukuki’ işlem, yani dokunulmazlıkları kaldırılması hukuka aykırı bulundu. O anda açılan soruşturma ve başlatılan kovuşturmaların hukuka aykırılığı ortaya konuldu. Dolayısıyla, tahliyeler ile birlikte o süreçte gelen mahkûmiyet kararlarının yeniden yargılama ile gözden geçirilmesi gerekiyor. Avukatlar hızlı biçimde kararın özet çevirisini dosyalara sunacaklar. Kanun yararına bozma gibi yolların işletilebileceği öngörülebilir.
Bunun dışında dokunulmazlıkların kaldırılması işlemine ilişkin, AİHM’in Demirtaş kararında yapılan değerlendirmelere de atıf yapılıyor. Yani bu adımların muhalefeti susturmaya yönelik hamle olduğu, çoğulculuğu ortadan kaldırmayı ve iktidarın kendi varlığını konsolide etmesi amacıyla yapıldığını belirten Demirtaş ve Filiz Kerestecioğlu kararlarına atıf yapılıyor. Bu atıflar kıymetli, zira bu hamlenin anayasa değişikliği ile değil de başka yolla yapılması haline de değiniliyor.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***