Dolar 18,50 TL’ye kadar yükselince hükûmet dövize endeksli mevduat (DEM) dönemini başlatmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ilk veriyi açıkladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, “dövize endeksli mevduat (DEM)” olarak bilinen kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında 7 Şubat 2022 tarihi itibarıyla 313 milyar TL birikti.
BDDK’dan yapılan açıklamada, DEM hesaplarının 24 Aralık 2021 tarihinden bu yana takip ettiği seyre yönelik bir grafik de paylaşılırken, 7 Şubat itibarıyla hesaplardaki toplam tutarın 313 milyar liraya ulaştığı belirtildi.
313 milyar TL’nin 171 milyar lirasını Hazine, 142 milyar lirasını ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) destekli hesaplar teşkil etti.
Dövizini DEM hesabına yatıran mudilere Merkez Bankası’nın haftalık repo faizi (politika faizi) oranının altında kalmayacak oranda nema veriliyor. Hâlihazırda politika faizi yüzde 14.
STOPAJ YOK, KUR FARKI HAZİNE GARANTİSİ ALTINDA
En az 90 gün vadeli hesaplar için vade bitiminde dolar/TL kurunun vade başlangıcındaki seviyenin üzerine çıkması hâlinde aradaki kur farkı Hazine tarafından karşılanıyor. DEM hesaplarından elde edilen kazançlar stopajdan (Gelir Vergisi tevkifatı) muaf tutuldu.
Vade bitmeden hesabını kapatanlar teşviklerden ve nemadan mahrum kalırken, bütün işlemlerde ödemeler o günkü kur üzerinden TL olarak yapılıyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükûmeti, doların 18,50 TL’ye kadar tırmanması üzerine 20 Aralık 2021’den itibaren DEM hesapları açılmasına karar vermişti.
Yurt dışında ikamet eden Türkiye vatandaşları da TCMB nezdinde “Yuvamız” hesabı açtırarak aynı teşviklerden faydalanabiliyor. TCMB toplam döviz mevduatının yüzde 20’sinin 20 Mart 2022’ye kadar DEM’e geçmesini sağlamayan bankalardan yüzde 1,50 komisyon alacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***