Türkiye’de yaşanan hak ihlallerini yargılayan Turkey Tribünal önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Tribünal, Türkiye’de insanlığa karşı suç işlendiğinin belgelenmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvuracak. Çağrı yapan Tribünal bu nedenle hak ihlaline uğrayanların kendilerine ulaşmasını istedi.
SUÇLAR DELİLLERİYLE ORTAYA KONMALI
Turkey Tribunal’dan yapılan açıklamada, “Bildiğiniz gibi Turkey Tribunal, Türkiye’de insanlığa karşı suç işlendiğine yönelik delillerin mevcut olduğu ve bunun Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapabilme gerekçesi oluşturduğu yönünde karar verdi.” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Türkiye’de insanlığa karşı suç işlendiğinin Uluslararası Ceza Mahkemesinde ortaya konulabilmesi ve işkence, kaçırma gibi suçların işlenmesinin önlenmesi için Turkey Tribunal’inin yapacağı başvuru çok önemli. Yapılacak başvurudan netice alınabilmesi için, delilleriyle birlikte insanlığa karşı işlenen suçların tüm unsurlarının ortaya konulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
TANIKLIK İÇİN NEREYE BAŞVURULMALI?
Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı: “Bu kapsamda; 7 başlık içerisinden durumunuza uygun 1 veya daha fazla konu hakkında başvurucu olabilirsiniz. Formu doldururken bir veya daha fazla seçeneği aynı anda işaretleyebilirsiniz.
İşkence
Kaçırılma
Kitlesel Gözaltı/Tutuklama (Kitlesel ifadesi sizi yanıltmasın, aynı gerekçe ile binlerce kişiye yapılan gözaltı veya tutuklama eylemleri kastediliyor. Yani örgüt üyeliği, yöneticiliği, yardım veya yataklık gibi iddialar dolayısıyla maruz kaldığınız gözaltı ya da tutukluluk bu kapsama dahildir.)
Cezasızlık
Basın Özgürlüğü
Adalete Erişim
Yargı Bağımsızlığı
Sistematik işkencenin yapılması demek sadece kaba dayak atılması, elektrik verilmesi demek değildir. Bize göre sıradan hale gelmiş olan ve işkence kabul edilmeyen ancak uluslararası hukuk literatüründe işkence olarak kabul edilen fiil ve davranışların yapıldığının ispatlanması durumunda sistematik işkence yapıldığı ortaya konulmuş olacaktır.
Tanıklık için bağlantıdan başvuru formuna ulaşabilirsiniz.
İSTEYENLER İSMİNİ GİZLİ TUTABİLECEK
Sesli ve görüntülü olarak mağduriyetini dile getirmek istemeyen başvurucular için video kaydı zorunlu değildir, bu husus formun içinde size sorulmaktadır ve eğer istemiyorsanız Hayır seçeneğini seçebilirsiniz
Başvuru sırasında veya sonrasında dosyanıza ilişkin belge talebi olacaktır. Forma eklemediyseniz eğer, Tribunal yetkilileri sonrasında mail üzerinden sizinle temasa geçerek belge talebinde bulunacaktır.
Formda mesleğiniz nedir? Sorusu ile kastedilen Türkiye’de sahip olduğunuz mesleğinizdir.
İsminin gizli tutulmasını isteyen kişiler için mutlak gizlilik esastır.
Tanıklık çağrısı yeni bir mahkeme kurulması anlamına gelmemektedir. Şu aşamada Mahkeme heyetinin yaptığı şey, yapılacak olan uluslararası başvuru için delil toplamaktır. Dolayısıyla Tribunal’in tekrarı söz konusu değildir. Bu yüzden bunca mağdurun olduğu bir topluluktan çok az delil sunulabilmesi akla ve mantığa aykırı olacağından, tanıklık çağrısı ehemmiyetle ele alınmalıdır.
Bu kapsamda, özellikle işkencenin sistematik olarak yapıldığının ispatı amacıyla tüm mağdurlara ulaşılarak şu bilgilerin temini gerekmektedir.
HANGİ EYLEMLER İŞKENCE KAPSAMINA GİRİYOR?
Emniyet, savcılık aşamasında uygulanan işkence fiilleri; aşağıda sıralanan fillerden hangisi ya da hangilerine maruz kaldınız?
Çıplak arama yapmak
Saçını çekmek
Çok sıcak çok soğuk mekanda tutmak
Belli bir pozisyonda durmaya zorlamak
Sürekli dokunmak
Şantaj yapmak
Yüksek sese maruz bırakmak
Yemek vermemek
Eşi ya da bir yakınına zarar verileceği tehdidinde bulunmak
Su vermemek
Hakaret etmek
Hijyen koşullarına uygun olmayan nezarethanede tutulmak
Üstüne su dökmek
Vurmak
İtmek
Yüksek ışığa maruz bırakmak
Taciz etmek
Tükürmek
Uyutmamak
Başka birisinin isminin verilmesi için zorlanmak
Ayakta yüzü duvara çevrili şekilde tutmak
Tuvalete çıkartmamak
Tehdit etmek
Kadın erkek aynı nezarethanede tutulmak
Kalabalık nezarethanede tutulmak
İlaçlarını vermemek
Diğer
CEZAEVİNDE HANGİ İŞKENCE FİİLLERİNE MARUZ KALDINIZ?
Cezaevi aşamasında uygulanan işkence fiilleri; Aşağıda sıralanan fillerden hangisi ya da hangilerine maruz kaldınız?
Tehdit etmek
İtmek
Yüksek sese maruz bırakmak
Şantaj yapmak
Uyutmamak
Hakaret etmek
Taciz etmek
Yüksek ışığa maruz bırakmak
Saçını çekmek
Su vermemek
Vurmak
Yemek vermemek
Çıplak olarak arama yapmak
Tuvalete çıkartmamak
Tükürmek
Tedavi imkanı vermemek
İlaçlarını vermemek
Diğer
Türkiye Tribünali’nin sloganında söylendiği gibi; sessizlik, insan haklarının en büyük düşmanıdır.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***