Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy; Human Papilloma Virüs (HPV) aşısının ücretsiz yapılması için meclise kanun teklifi verdi. Ersoy; TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde rahim ağzı kanserine sebep olan HPV enfeksiyonunun önlenmesi için yapılan HPV aşısının ücretsiz yapılması için Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi.
Ersoy; kadınlarda görülen rahim ağzı kanserine sebep olan HPV’den aşı ile korunmanın mümkün olduğunu, aşının üç doz şeklinde çocukluk döneminde uygulanması durumunda önleyici olduğunu ancak aşının Türkiye’de sigorta ödemeleri kapsamında yer almadığını ifade etti. Uygulandığı yaş aralığına göre iki veya üç doz şeklinde yapılan HPV aşısının üç dozunun fiyatı 2 bin 85 lira.
HPV hem kadınlarda hem erkeklerde genital bölgede ve bu bölge mukozalarında enfeksiyon yapan kondilom (condyloma accuminata) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşmasına yol açabilen bir çeşit virüs. HPV virüsü çoğu virüs gibi vücuda bir kez girdiğinde hücreler içine yerleşmekte ve dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyona yol açıyor. HPV dünya üzerinde yaygın olarak görülmektedir. HPV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşmasının yanı sıra ortak kulanım alanlarından da bulaşıyor. HPV enfeksiyonu kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser olan serviks yani rahim ağzı kanserine sebep oluyor.
HER YIL 300 BİNİN ÜZERİNDE KADIN BU NEDENLE ÖLÜYOR
Kanun teklifi metninde Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine yer veren Ersoy; her yıl 570 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisinin konulduğuna ve 300 binin üzerinde kadınının bu nedenle hayatını kaybettiğine ilişkin verileri aktardı. Ersoy ayrıca, DSÖ’nün şu açıklamalarına da yer verdi: “Dünyada 100’den fazla ülke HPV aşısını aşı programına almıştır ve ücretsiz şekilde uygulamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü “Dünya Rahim Ağzı Kanserini Yok Etmek için Harekete Geçme Günü” dolayısıyla yayınladığı yazıda aktardığına göre dünya ülkelerinin %43’ünde sağlık imkanlarının COVİD-19 ile mücadeleye aktarılmasından ötürü rahim ağzı kanseri tedavileri yetersiz kalmıştır. Rahim ağzı kanserinin önlenmesi için gerekli olan HPV aşısının uygulanma oranı 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 13’e gerilemiştir ve 2020 yılında dünyada 9-14 yaş aralığındaki kız çocuklarının sadece %13’ü aşılanmıştır. Ayrıca DSÖ açıklamasında rahim ağzı kanseri nedeniyle ölen 10 kadından 9’unun düşük ve orta gelirli ülkelerden olduğu belirtilmiştir. Dünyadaki rahim ağzı kanserlerinin 3’te 2’sinin görüldüğü 80 ülkede, kanseri önleyen HPV aşısı hala uygulanmamaktadır.”
RAHİM AĞZI KANSERİNDEN EN ÇOK YOKSUL ÜLKELERDEKİ KADINLAR ÖLÜYOR
Oya Ersoy, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasında yer alan verilerin de gösterdiği gibi düşük ve orta gelirli ülkelerdeki kadınların koruyucu sağlık tedbirlerine ulaşamadıkları için hastalandığını ve hayatlarını kaybettiğini belirtti. Ersoy, sağlığın kamusal bir hak olduğunu ve koruyucu sağlık tedbirlerinin uygulanmasının kamu sağlığının korunması açısından oldukça önemli noktada olduğunu ifade etti.
Ersoy, öncelikli olarak kız çocuklarının 9-14 yaş aralığında aşılanmalarının gerektiğini ve bazı ülkelerde yakın zamanda erkek çocukları da aşılanmaya başlandığını ifade etti. Ersoy; 15 yaş sonrasında ise koruyuculuk için üç doz aşının (0, 1-2 ay, 6 ay) gerekli olduğu ifade edildiğini belirtti. Bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda aşı yaştan bağımsız üç doz olarak uygulanması önerilmektedir.
‘HPV AŞISI EŞİT, PARASIZ VE ULAŞILABİLİR SAĞLIK HAKKININ GEREĞİDİR’
Ersoy; HPV enfeksiyonu ve buna bağlı gelişen rahim ağzı kanserinin önlenmesi için aşının ücretsiz olarak sağlanmasının ve rutin taramaların ücretsiz olarak yapılmasının kamu sağlığını koruyacak önlemler olduğunu, ücretsiz HPV aşısının eşit, parasız ve ulaşılabilir sağlık hakkının gereği olduğunu belirtti.
KRONOS
Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***