Şubat 2021’de gerçekleştirilen askeri darbenin ardından gözaltına alınan Suu Kyi hakkında yapılan tüm suçlamaları reddediyor.
Eski başbakan Suu Kyi’ye atfedilen söz konusu suçun, darbenin hemen ardından askerlerin, Suu Kyi’nin evinde yaptığı aramalar neticesinde buldukları cihazlardan kaynaklandığı düşünülüyor.
BBC Türkçe’deki habere göre şaşkent Nepido’da (Naypyitaw) bugün görülen duruşma basına kapalı gerçekleştirildi. Suu Kyi’nin avukatlarının basına demeç vermesi de yasaklandı.
1991 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Suu Kyi’ye Aralık ayında da halkı isyana teşvik etmek ve Covid-19 kurallarını çiğnemekten suçlu bulunmuş ve 2 yıl hapis cezası verilmişti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, söz konusu yargılamayı “düzmece” olarak nitelendirmiş ve kararı kınamıştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü ise yanlış yargılamalarla Suu Kyi’nin süresiz bir şekilde hapiste tutulacağı yorumunda bulundu.
Örgütün Asya sorumlusu Phil Robertson, orduyu “düzmece mahkemeler kurarak siyasi mahkumiyetler sağlamakla” suçladı.
Robertson, Suu Kyi dahil olmak üzere ülkedeki insan hakları aktivistlerinin haklarının çiğnendiğini savundu.
Myanmar’da Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) isimli partisi Kasım 2020 seçimlerini kazanmış ve ardından Şubat 2021’de ordu yönetime el koymuştu.
Ordu darbenin gerekçesi olarak seçimde hile yapıldığını iddia etti. Ancak bağımsız seçim gözlemcileri seçimlerin büyük ölçüde özgür ve adil olduğunu söyledi.
Darbenin ardından ülkede geniş çaplı protesto eylemleri düzenlendi. Ordu demokrasi yanlısı protestoculara, aktivistlere ve gazetecilere baskı uyguladı.
Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği’nin verilerine göre Şubat ayından bu yanan Suu Kyi de dahil 10 bin 600’den fazla kişi cunta tarafından tutuklandı, bin 303 kişi ise eylemlerde öldürüldü.
Hakkındaki tüm iddialardan suçlu bulunması durumunda Suu Kyi’nin ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***