MEDAR, “Sosyal Medya Yasasının Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırması” başlıklı araştırmasının sonuçlarını paylaştı.
Araştırma kapsamında Ekim 2020/Ekim 2021 tarihleri arasında 36 medya kuruluşundan bir tarama listesi meydana getirildi.
MEDAR’ın araştırmasında, 1197 adet içerik kaldırma kararı incelendi. Bu kararlardan büyük çoğunluğunun ‘yolsuzluk ve usulsüzlük’ (675 içerik) ve ‘görevin kötüye kullanılması’ (466 içerik) konu başlıklarını içeren haberlere iletildiği tespit edildi.
Diğer konu başlıkları ise sırasıyla şöyle oldu: ‘Siyasal çatışma’ (79 içerik) ‘cinayet’ (58 içerik), ‘darp etme ve yaralama’ (54 içerik), ‘nitelikli dolandırıcılık’ (53 içerik), ‘taciz’ (31 içerik), ‘intihar’ (17 içerik) ‘kumar oynama’ (9 içerik), ‘çevre tahribatı’ (9 içerik).
Araştırma kapsamında kaldırılma talebine konu olan 43 haberde ise içerikli ilgili gerekli detaylara ulaşılamadı ya da konu tasnif edilemedi.
Araştırmada şunlar kaydedildi:
** Araştırma verileri, yolsuzluk ve usulsüzlük konulu haberler için kaldırma talebinde bulunan davacıların büyük çoğunluğunun iş insanları (169 içerik), üst düzey bürokratlar (102) ve ticari şirketlerden (100 içerik) oluştuğunu göstermektedir.
** Yolsuzluk ve usulsüzlük içeren haber içeriklerinin kaldırılması talebinde bulunan diğer davacılar ise avukat (47 içerik), bakan (40 içerik), il milli eğitim müdürü (25 içerik) unvanı taşıyan kişilerden oluşturmaktadır.
** Görevin kötüye kullanılması konulu haberlerde ise davacı olan özneler sırasıyla şu şekildedir: Üst düzey bürokrat (49 içerik), iş insanı (46 içerik), bakan (44 içerik), kaymakam (38 içerik), siyasi parti yöneticisi (36 içerik), avukat (35 içerik), akademisyen (27 içerik).
** Cinayet konulu haberlerin kaldırılmasını talep edenler arasında iş insanları (16 içerik) ve kaymakam (14 içerik) unvanını taşıyan kişiler başta gelmekteyken; siyasal çatışma konulu haberler ticari şirketler (34 içerik) tarafından ve bakan (30 içerik) unvanına sahip özneler tarafından dava edilmiştir.
** Darp etme ve yaralama konulu haberlerin kaldırılması taleplerinin çoğunluğu sivil yurttaşlar (27 içerik) tarafından istenirken; taciz konulu haberlerde sanık (12 içerik) sıfatını taşıyan kişiler başı çekmektedir.
** İntihar konulu haberlerin çoğunda sivil yurttaşlar (16 içerik); kumar oynama konulu haberlerin tamamında sanatçılar (9 içerik), çevre tahribatı konulu haberlerin genelinde ticari şirketler (5 içerik) başı çekmektedir.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***