Kazakistan’da LPG fiyatlarına yapılan zammın ardından hafta sonunda başlayan protestolarda çok sayıda göstericinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in çağrısı üzerine Rusya liderliğindeki barış gücü ülkeye konuşlandırıldı.
Sağlık Bakan Yardımcısı Azhar Guiniyat, Khabar 24 televizyonuna yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın farklı bölgelerindeki gösterilerde binden fazla kişinin yaralandığını, yaklaşık 400’ünün hastanede tedavi gördüğünü, 62 kişinin ise yoğun bakımda olduğunu söyledi.
Polis sözcüsü Saltanat Azirbek Perşembe sabahı Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük kenti Almatı’da gece hükümet binalarına girmeye çalışan “düzinelerce” göstericinin “etkisi hale getirildiğini” belirtti. Azirbek, “Dün gece aşırı güçler idari binalara, Almatı Emniyet Müdürlüğü’nün yanı sıra bazı polis karakollarına saldırmaya çalıştı. Düzinelerce saldırgan etkisi hale getirildi” şeklinde konuştu.
Kazak devlet televizyonu Khaber 24, protestolar sırasında 13 emniyet görevlisinin de hayatını kaybettiğini, 350’den fazlasının ise yaralandığını duyurdu.
DW’nin aktardığı haberde, LGP fiyatlarına zamma tepki ile başlayan ve hükümet karşıtı eylemlere dönüşen protestolar hâlâ sürüyor. Rus haber ajansı Tass, ülkenin en büyük kenti Almatı’da Perşembe günü belediye binası önünde silahlı kişiler ile askerlerin “karşılıklı ateş” açtığını duyurdu. Yaklaşık 300 askerin zırhlı araçlarla belediye binasının bulunduğu meydanı çevrelediği aktarıldı.
Reuters‘in haberinde de Almatı’nın merkezinde yüzlerce insanın Perşembe sabahı hükümeti protesto için toplandığı, askerlerin zırhlı araçlarla meydana girdiği sırada silah seslerinin duyulduğu, ancak daha sonra durumun sakinleştiği belirtildi.
Rusya liderliğindeki barış gücü Kazakistan’da
Kazakistan’da LPG fiyatlarına yapılan zammın ardından başlayan protestoların kontrol altına alınabilmesi için Cumhurbaşkanı Tokayev’in yardım istemesi üzerine, ülkeye Rusya liderliğindeki barış gücü gönderildi.
Rusya’dan Perşembe sabahı yapılan açıklamada da barış gücünün göreve başladığı ifade edildi. Barış gücünün görevinin ülke ve askeri altyapıyı korumak olacağı kaydedildi.
KGAÖ üyeleri arasında Rusya’nın yanı sıra eski Sovyet cumhuriyetlerinden Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus bulunuyor.
Ülkede iki hafta süreyle olağanüstü hâl ilan edildiğini açıklanmıştı.
ABD’den barışçı çözüm, BM’den itidal çağrısı
ABD, Kazakistan’daki gelişmeler karşısında barışçı çözüm çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bütün Kazaklardan anayasal kurumlara, insan haklarına ve internete erişim de dahil olmak üzere basın özgürlüğüne saygı duymalarını ve bunları savunmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric de uluslararası toplumun Orta Asya ülkesindeki gelişmeleri “kaygıyla” izlediğini belirterek, taraflara “itidalli olma, şiddetten kaçınma ve diyaloğu teşvik etme” çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada da Kazakistan’daki protestoların kaygıyla karşılandığı belirtilerek, Kazakistan yönetimine barışçı protestolara ilişkin uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısı yapıldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***